Ünnepélyesen átvette a város a veszprémi színházat

Veszprém Megye Közgyűlése átadta a Petőfi Színház fenntartói jogát Veszprém megyei jogú város önkormányzatának kedden egy ünnepség keretében; a színház kulcsát és a jelenlegi társulatról készült bekeretezett fényképet Lasztovicza Jenő (Fidesz-KDNP), a megyegyűlés elnöke, országgyűlési képviselő és Oberfrank Pál színidirektor nyújtotta át Porga Gyulának (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármesterének.

A színház igazgatója először megköszönte Lasztovicza Jenőnek, hogy a megye jó gazdája volt a színháznak, és biztosította a "zökkenőmentes átmenetet". Oberfrank Pál szavai szerint bizakodva tekintenek a jövőbe és örömmel vágnak neki az új évnek.

veszprem Az igazgató szerint ugyanis a város "nyitottan, jó szívvel fogadja a színházat". Mint mondta, szeretnék ezt azzal meghálálni, hogy nagyon jó színház legyen Veszprémben, amelyre a város büszke lehessen. Elmondta, hogy az elmúlt évben emelkedett a nézőszám és a jegybevétel is.
Lasztovicza Jenő emlékeztetett arra, hogy amikor 2006 őszén a megyegyűlés elnöke lett, "igen sok probléma volt a színházzal, nem kevés gondot okozott a megyének". Hangsúlyozta, hogy mindezen a vezetőváltás segített, Bujtor István igazgatói munkája és Eperjes Károly művészeti tanácsadása időszakában "emelkedő pályára állt a színház". Hozzátette: ez azóta is tart, és Bujtor István halálát követően Oberfrank Pál "jól viszi tovább" az intézményt, a művészeti vezetőtárs pedig továbbra is Eperjes Károly, és "már születtek országos hírű előadások is". A politikus szerint a teátrum vezetőit szerették volna elcsábítani máshová, ami ugyancsak azt bizonyítja, hogy figyelmet keltően végzik a munkájukat. A megyegyűlés vezetője gondnak nevezte, hogy kicsi a nézőtér, ugyanis lényegesen nagyobb színháztermet is megtöltenének a nézők. Lasztovicza Jenő végül sok sikert kívánt a társulatnak a folytatáshoz.

veszpremi

Lasztovica Jenő, a megyei önkormányzat elnöke átadja a teátrum jelképes kulcsát Porga Gyula polgármesternek, mellettük Oberfrank Páll a színház igazgatója, valamint Pataki András, operatív igazgató áll 

Porga Gyula történelmi pillanatnak nevezte, hogy a múlt évben az állandó társulat 50. éves fennállását ünneplő Petőfi Színháza város fenntartásába került át az új esztendőtől. A polgármester úgy fogalmazott, hogy a színház nemcsak egy városi intézménynek tekinthető, hanem "Veszprém szellemi központjának kell lennie, mint ahogy ezt a szerepet eddig is betöltötte." A városvezető értékelése szerint a megye jó fenntartója volt a teátrumnak, ugyanakkor a városnak a törvényi rendelkezésektől függetlenül már korábban szándékában állt a színház "átvétele".
"Veszprém városa is szeretne jó fenntartója lenni az intézménynek, és öröm, hogy egy emelkedőben lévő, jól működő színházat vehetünk át" - mondta Porga Gyula. A polgármester később kifejtette, hogy a város idei évre szóló költségvetési tervében 150-160 millió forintos színházi támogatás elfogadását javasolják a közgyűlésnek.

Oberfrank Pál bejelentette, hogy  a közeljövőben színházi szenátust hoznak létre, és felkérte tagnak Porga Gyulát, valamint Lasztovicza Jenőt. Az igazgató elmondta, hogy a szenátus tagjainak száma tíznél nem lesz több, és ismert városi, illetve országos hírnevű személyiségeket kérnek fel a tisztségre.
Horváth  Lászlóné, a színház gazdasági vezetője azt is elmondta: a nézőszám tavaly kétezerrel emelkedett 2010-hez képest, és először került 100 ezer fölé - 2010-ben 100 ezren, 2011-ben 102 ezren látták az előadásokat; a bérletesek száma csaknem 16 ezer. A 2010. évi 102 millió forintos jegybevétel 2011-ben 106 millióra emelkedett, a színház idei évre szóló állami támogatása pedig 232 millió forint lesz. A gazdasági vezető közlése szerint januárra a város minden pénzügyi igényüket, kérésüket teljesítette. Elmondta: a veszprémi Petőfi Színháznak összesen 102 dolgozója van, köztük 24 színművész.

 

Kapcsolódó anyag:

Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazagtója karácsony előtt mesélt emberségről, családról, színházról a Kossuth Rádióban. Arról is beszélt, mit lenne érdemes megmenteni, mit tart fontosnak az ...»

süti beállítások módosítása