Fehérneműk közt találták meg Havel első darabját

Egy fehérneműs szekrény aljában találta meg a lakásában Jiri Kuna fotós Václav Havel első egészestés színdarabjának, a Kerti ünnepélynek géppel írott, kézírásos jegyzetekkel, toldalékokkal, rajzokkal és a szerző aláírásával ellátott eredeti példányát – számolt be a Právo című cseh napilap.

A színdarabot a legendás prágai kisszínház, a Divadlo na Zábradli mutatta be 1963-ban. "November végén találtam meg a szöveget, amikor a vinohrady-i (prágai városrész) lakásomat költözés előtt takarítottam. Évekig ott fekhetett" – mondta a Právónak Kuna. A fotós nem tudta megmondani, hogyan kerülhetett a kézirat a családja birtokába. "Emlékszem, amikor kisfiú voltam, beszéltek róla otthon, de csak óvatosan, nehogy az StB (csehszlovák titkosszolgálat) tudomására jusson. Olyasvalami volt, mint egy családi titok".

havel

Václav Havel 

Kuna még nem tudja, mit kezd a kézirattal. "Néhány hétig gondolkodtam azon, vajon hallgassak, és tartsam meg magamnak, mint a fiatal nemzedékeknek szánt emléket, vagy adjam el árverésen, esetleg egy alapítványnak adományozzam. Mindenesetre arra gondoltam, a világnak tudnia kellene erről a felfedezésről" – mondta.
A fotós szerint a sors iróniája, hogy éppen ezekben a napokban találta meg a szöveget. "Határozottan nem szeretném, hogy úgy nézzek ki, mint aki Václav Havel távozásából akar népszerűségre szert tenni" – mondta.
A szakértők nem zárják ki, hogy létezhet egy mostanáig nem ismert, géppel írott Havel-kézirat. Lenka Lungmanová színháztörténész, a Kerti ünnepély megszületésének kezdetei című cikk szerzője szerint Václav Havel saját maga sem tudta, pontosan hány példány van belőle.

süti beállítások módosítása