Fekete Péter rendezésével indul az év a Jókai Színházban - Csörte

Stúdiószínházi bemutatóval kezdi az évet a Békés megyei Jókai Színház: 2012. január 6-án 19 órakor mutatják be az Ibsen Stúdiószínházban Brestyánszki B. R. Csörte című darabját Fekete Péter rendezésében.

„Karaokesztár a peremen!!! Ez a show egyedülálló kezdeményezés, hiszen még sohasem volt példa arra, hogy egy ilyen picinyke és szegény határmenti falu, mint a miénk, egy ilyen nemes és nagyszerű vállalkozást valósított volna meg. Ez az esemény méltó módon járul hozzá a mindössze 300 lelket számláló település erkölcsi és gazdasági felemelkedéséhez! Legyenek velünk! Szurkoljanak nekünk!!!”

Az alkotók a Csörtéről:

Az ezredfordulón játszódik Brestyánszki B. R. darabja, melynek megszületését a 2010-es Drámaíró Fesztivál résztvevői nyomon követhették.

Brestyánszki Boros Rozália drámája erősen ironizálva, de kegyetlenül teszi fel kérdéseit: mi történik akkor, ha a modern kor váratlanul tör be vívmányaival – mobiltelefon, tévékamera, laptop, skype – egy falucska egyszerű lakóinak megszokott életébe. Zavar, félelem az újtól, értetlenség és meghasonlottság. Miért nevez be, magát nevetségessé téve, boldog-boldogtalan egy lehetetlenül gagyi tévés vetélkedőbe a fődíj ígéretén kívül, mely számukra elképzelhetetlenül nagy összeg, háromszázezer forint. Hogy történhet meg, hogy valaki épp háromszázezer forintos számlát roamingozik össze a fia által küldött laptopon anélkül, hogy ismerné annak a működését? Generációk, egymástól végzetesen eltávolodott világok találkoznak össze pillanatokra ebben a különös darabban, és mennek el könyörtelenül, tehetetlenül egymás mellett. Mi lesz végül az erkölcsi és gazdasági fellendülésből? Mi marad utána a csalódáson, a kapcsolatok lehetetlenségének felismerésén túl?

Fekete Péter rendező a darabról:

Lehet-e úgy színházat csinálni, hogy szórakoztató, könnyen befogadható, üde színházi estet kapjon a néző, de emellett mély társadalmi üzenetek csempésződjenek a lelkekbe, fejekbe - vetette fel a darab kapcsán a rendező a beol.hu-nak.

- A Disznójáték és a La Mancha lovagja után egyenes út vezetett a Csörtéhez, amely nem mond le a néző gondolkodásra késztetéséről, de felhőtlen két órás szórakozást kínál. Egy színdarab, ahol a néző partner (aki akar, még énekelhet is a színpadon), de az interaktivitás kényszere senkit nem terhel. Egy színdarab négy fantasztikus színésszel, kortárs szerzővel és mindenki számára felismerhető élethelyzetek bemutatásával, persze sok dallal, tapssal és kacajjal. Jó szívvel ajánlom minden színházbarátnak, aki a Disznójáték rendezésem szünetében nem hagyta ott a színházat, s aki a La Mancha lépcsőépítésének szimbólumát magával tudta vinni a Porondszínházból - hangsúlyozta Fekete Péter.

A Teátrum címmel magazinműsorral is jelentkezik a Jókai Színház:

 

Forrás: Színház.hu, Jókai Színház

süti beállítások módosítása