Halad a berlini opera felújítása

Félidejéhez érkezett a Berlini Állami Operaház, a Staatsoper Unter den Linden felújítása, a munkák a módosított terveknek megfelelően haladnak, így 2014-ben várhatóan megnyílhat az épület.

A színházat az éppen 300 éve született II. Frigyes porosz király építtette az 1740-es évek elején. Az opera azonban száz évvel később leégett, majd a második világháborúban is megsérült. Többszöri átépítése után 2010-ben kezdték el ismét felújítani. 
Eredetileg 2013-ra tervezték a nyitást, ám a munkák során kiderült, hogy a tervezettnél 48 ezer köbméterrel több törmeléket kell eltávolítani és meg kell szüntetni egy az igazgatósági rész alatt talált bunkert, valamint a magas talajvíz és a 2010-es kemény tél is csúszást okozott. Így egy évvel későbbre, 2014 októberére halasztották a megnyitót. Az új ütemezés szerint jól halad a munka.

Staatsoper-Unter_ar

A tervek szerint ilyen lesz az új nézőtér (forrás: art-magazin.de)

A felújítás során modern színpadtechnikát kap az operaház, és Daniel Barenboim zeneigazgató kívánságára az akusztikán is javítanak: a harmadik emeleti páholysor kibontásával mintegy háromezer köbméterrel növelik meg a terem térfogatát, az utózengési idő így 1-ről 1,6 másodpercre nő.
A 250 millió euróra becsült költségek javarészét, 70 százalékát a szövetségi kormány állja.

Forrás: MTI/DPA

süti beállítások módosítása