Eladja az Átrium mozit a főváros - A Merlin Színház pályázik

Ahogy arról korábban beszámoltunk, eladásra kínálja az Átrium mozit a Fővárosi Önkormányzat. A pályázaton indul a Merlin Színház is, amelynek odaköltözéséről már nyár végén tárgyalt a főváros és a színház vezetése. Erről Magács László nyilatkozott január 2.-án a Színház.hu-nak.

Magács László, a Merlin Színház igazgatója ma, az MTI-nek is elmondta, a pályázaton a mögötte álló támogatói körrel a színházat működtető nonprofit kft. is elindul. A beadási határidő lejárta után a pályázati anyagukat nyilvánosságra fogják hozni. Magács László a pályázat kapcsán csütörtökön az MTI-nek azt mondta: a részletes kiírásban megjelenik a kulturális funkció, és azt reméli, ők adják majd a legjobb kulturális ajánlatot.

 

atrium

 

Részlet a Színház.hu Magács Lászlóval készült interjújából:

Mennyire jelent valódi váltást az életedben az Átrium?

Magács László: Nagyon. Ezt bizonyítja, hogy új problémák elé állított. Például el kellett gondolkodnom azon, hogy a Merlinben rendszeresen megjelenő kisebb társulatoknak, akik körülbelül 100 főt tudnak megmozgatni egy este, hol lehet helye azon a rendszeren belül, amelyet kitaláltunk. Nemrég megkeresett egy építész, aki egy panzió-éttermet, egyben magánszínházat hoz létre a Baross utcában, miután megvett egy Patyolatot. Ő fogja a Hólyagcirkuszt befogadni. Kiss Marcinak például a Millenáris ad majd teret. Születőben van egy másik privát hely is, de erről még csak annyit árulhatok el, hogy ott is otthonra találnak kisebb produkciók. Az Átrium sokkal nagyobb hely, ezért sokkal nagyobb a felelősség. A Merlin épülete a fővároshoz tartozik, az Átriumot viszont megveszi egy befektetői kör. Jó, ha a magántőke belép a kultúrába, ugyanakkor nem engedhetjük meg, hogy az állam ezzel a lendülettel kiszálljon a kultúra finanszírozásából. Azt gondolom, az lesz az egészéges, ha az állami támogatás reális mértékben jelenik meg a költségvetésben,  a mi esetünkben én 20 százalékkal számolok. Amikor erről először ültem le tárgyalni az Átriumról, kértem, hogy kössön a Főváros az Angol Nyelvű Színház Közhasznú Alapítvánnyal közszolgáltatási szerződést, ezt elfogadták. A főváros tehát úgy gondolja, függetlenül attól, hogy az Átrium magánszínház lesz, támogatásra érdemes tevékenységet fog végezni.

Ez kiváltságos helyzetnek számít ma Budapesten.

Magács László: Igen.

Én is olvasom a kommenteket a Színház.hu-n és volt, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a közérdekű közlemények között szerepel a kiírás, miszerint eladó az Átrium épülete.

Magács László: Nyitott a pályázat, tehát bebukhatunk.

Nyilván nem, hiszen a pályázatot rátok szabták.

Magács László: A pályázat valóban kulturális tevékenységet feltételez. A pályáztatás kötelező, ugyanis köztulajdont, 30 millió forint érték felett csak pályázat útján lehet értékesíteni. Reménykedem, hogy nem húzzák keresztül a terveket.

Említetted, hogy befektetői kör venné meg az épületet. Mi a kockázata annak, hogy az Átriumot megnyeritek-e vagy sem?

Magács László: Például az, hogy elmegyek-e vidékre gazdálkodónak, vagy sem. Talán az a szerencsénk, hogy mindenki egyetért abban, a költöztetés egy pozitív történet. Eddig senki sem támadta, csak támogatta. Ez erős érv mellettünk.

Yvette felvetette, hogy a Trafónak, két éve, amikor a független területen minden, ami addig biztosnak tűnt, megbomlott, segítő szerepet kellett volna és kellene azóta is betöltenie. Ezt akár a Merlin vagy az Átrium kapcsán is meg lehetne jegyezni.

Magács László: Valóban.

Milyen különbséget látsz a Trafó, a Merlin és az Átrium között?

Folytatás itt.

süti beállítások módosítása