Hatházi Andráshoz kerül a Bánffy Miklós vándordíj

Újra gazdát cserél január 5-én este az Egy ügynök halála című előadás után a Kolozsvári Állami Magyar Színházban a Bánffy Miklós vándordíj.

Amint az már az elmúlt évad művészeti díjainak átadásakor elhangzott, az évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményét elismerő díjat Hatházi Andrásnak ítélte a színház művészeti tanácsa a William Shakespeare Mértéket mértékkel és Arthur Miller Egy ügynök halála előadásokban nyújtott alakításaiért.

A Bánffy Miklós-vándordíjat 1992-ben, a színház 200 éves évfordulóján alapította az intézmény művészeti tanácsa, a testület évente titkos szavazással dönti el az elmúlt évad legkiemelkedőbbnek ítélt teljesítményét. A Nagy Endre tervezte grafikát hagyományosan az előző évi díjazott adja át, így Hatházi András Kató Emőkétől veheti majd át a díjat. A Bánffy Miklós vándordíjat a kolozsvári Quadro Galéria támogatta.

merteket_mertekkel

Hatházi András a Mértéket mértékkel c. darabban

Hatházi András több mint száz színházi- és filmszerepet játszott, színházi, bábszínházi és filmrendezések is fűződnek a nevéhez. Írt színdarabokat, adaptációkat, filmforgatókönyveket, megjelentek versei, rövidprózái, tanulmányai, könyvei és fordításai. Csehov Ványa bácsijának címszerepéért 2008-ban megkapta a Legjobb színészi alakításért járó UNITER díjat, 2011-ben Jászai Mari-díjban részesült, és Gábor Miklós-díjjal tüntették ki.

süti beállítások módosítása