Még bizakodik a Kamaraszínház igazgatója

Karácsony előtt tíz nappal, január 1-jei hatállyal a Nemzeti Erőforrás Minisztérium felbontotta a Játékszín és a Budapesti Kamaraszínház támogatói szerződését azzal az indokkal, hogy e két teátrumot a Pesti Magyar Színházzal együtt átadná a Fővárosi Önkormányzatnak. A Budapesti Kamaraszínház igazgatója, Szűcs Miklós még bizakodó. Erről a Magyar Nemzetnek nyilatkozott.

“Van még valami reményünk. Tarlós István főpolgármester egyik nyilatkozatában megemlítette, ha pénzt ad a minisztérium, a főváros átvenné a színházakat. Márpedig a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak 200 millió forintot mindenképpen kell adnia a Kamaraszínháznak: a határozatlan idejű szerződéssel rendelkező színészeknek végkielégítés, a határozott időre szerződött, valamint a vendégszínészeknek kártalanítás jár, a decemberben elmaradt béreket is pótolni kell. Ha ehhez az összeghez 150-180 millió forintot hozzá tudna tenni a főváros, megmenthetné a Kamaraszínházat. De egyelőre nem mondja meg senki, hogyan lesz tovább” – nyilatkozta Szűcs Miklós, aki ismét megemlítette, hogy a Kamaraszínház tizenhat éve alulfinanszírozott.

szucsmiklos

“Az utolsó három évben 40 százalékkal csökkent a támogatottságunk, az igazi cirkusz pedig 2009-ben, még a választások előtt kezdődött, amikor az akkori kulturális minisztérium vezetése - mint fenntartó - és a színház tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a saját jelöltjét szerette volna a helyemre ültetni. Azt találták ki, hogy rossz a diplomám. Még "stílusuk" is volt: a vagyonkezelőtől kaptam is egy életműdíjat még a kirúgásom előtt. Ami végül mégsem sikerült nekik: tizenkét jogászi véleménnyel védtem meg az igazamat. A következő év januárjában bosszúból a kultusztárca 85 millió forintot rögtön elvont a színháztól. Aztán jött a kormányváltás: 2010-ben 17 milliót, 2011-ben 37,5 milliót vontak el a Kamaraszínháztól” – hangoztatta a Kamaraszínház igazgatója.

“Elmehetek, ha kell, bár három évem van a szerződésemből, de itt nem én vagyok fontos: száznegyven ember kerülhet az utcára. És mindeközben azt érzem, a szakma egy része, ahelyett hogy összefogna, még dörzsöli is a tenyerét: egy színházat megszüntetnek. (…) Még ebben a helyzetben sem hagyhatjuk cserben a közönséget, januárban mindenképp játszunk még. Bízom benne, hogy a minisztérium, valamint a főváros vezetői még egyszer átgondolják a Kamaraszínház jövőjét, és felelős döntést fognak hozni” – fogalmazott Szűcs Miklós.

Forrás: Magyar Nemzet , nyomtatott szám

Kapcsolódó videó:

Kapcsolódó anyag:

Délelőtt 11-kor sor került a Tivoli Színházban Szűcs Miklós, a Budapesti Kamaraszínház igazgatójának rendkívüli sajtótájékoztatójára és társulati ülésére. Sorsdöntő pillanat „Sorsdöntő pillanathoz ...»

 

süti beállítások módosítása