Operaházi sztrájk Egyiptomban

Három napra bezárta kapuit Alexandriában a Sayed Darwish Theatre nevű operaház. Az ott dolgozók ugyanis azt állítják, az állami pénzek a fővárosra koncentrálódnak, így a fővárosi, Kairói Operaházéval szemben kilátástalan a helyzetük.

Az arab tavaszt követően Egyiptomban a skót tél időszaka következik a vidéki operaházak számára. Míg Kairóban a hónap szinte minden napjára jutott kulturális esemény, hangverseny vagy zenés színházi produkció, addig a vidéki dalszínházakban még az alkalmazottak teljes kifizetésére sem futja. Az alexandriai operaház dolgozói így az év végén 36 órás sztrájkba kezdtek azzal a céllal, hogy állami pénzek intézmények közötti igazságtalan elosztására felhívják a figyelmet. Az operablokád hatására végül az egyiptomi kulturális minisztérium két bizottságot állított fel, hogy a követelések jogosságát kivizsgálják. A felülvizsgálat az új évben elkezdődött, és a sztrájkolók reményei szerint egy hónapnál nem fog tovább tartani.

alexandria_operaSayed Darwish Theatre (forrás: google.com)

Az alexandriai operaház épületét 1918-ban adták át Mohamed Ali Színház néven, jelenlegi nevét 1962-ben Sayed Darwish énekes-zeneszerzőről kapta, aki a megtiszteltetést elsősorban az arab zenében végzett úttörő munkásságáért érdemelte ki. Az egyiptomi popzene atyjaként is számon tartott alexandriai születésű muzsikus dalait az ország minden területén ismerik és szeretik, az ő nevéhez köthető továbbá az egyiptomi nemzeti himnusz is. A róla elnevezett dalszínház állaga hamar romlani kezdett, és csak 2000-ben, miután felkerült az Egyiptomi Kulturális Örökség listájára, kezdődtek el a renoválási munkálatok. Az épületet 2004-ben nyitották meg újra, jelenleg a Kairói Operaház társintézményeiként működik.

süti beállítások módosítása