Bereményi szerelemről, dalról, politikáról - megteszi első lépéseit a Tháliában

Bereményi Géza igazgatása alatt az első bemutatót Bagó Bertalan rendezi a Thália Színházban, akivel hosszú éveket töltöttek együtt Zalaegerszegen. A Kossuth-díjas író, rendező szerint nagy kegy az élettől, hogy ezzel a munkával kezdődhet meg az ő Thália-időszaka. Bereményi élete más vonalon is fontos állomáshoz érkezett: hosszú hallgatás után újra ír dalszövegeket. Erről mesélt a Magyar Nemzetnek.

"Még Zimányi Zsófia hívta meg Bagó Bertalant, hogy rendezzen a Tháliában. De mi teljesen a magunkénak érezzük ezt a darabot és ezt a rendezést: ez az első olyan produkció itt, amely a mi vezetésünk alatt születik meg, olyan, mintha mi választottuk volna. Bagó Bertalannal tíz évig dolgoztunk együtt a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban. Furcsa véletlen ez az élettől, hogy vele kezdődik egy új időszaka az életemnek. A Csónak egyfajta második Noé-történetként is értelmezhető, az emberiség pillanatnyi elmeállapotáról szól. A kortárs drámairodalom fontos szereplői a Presznyakov testvérek: darabjaikra irónia, szatíra, furcsa, keserédes humor a jellemző. Fontosnak tartom, hogy a közönség ismerje a kortárs darabokat, hogy miként gondolkodnak a mostani írók a világról, a létezésről, az emberekről. Ez a bemutató igazi lehetőség, hogy a fiatalokat becsábítsuk a színházba" - fogalmazott Bereményi Géza a lapnak. 
Arról is beszámolt, hogy a Tháliában sokkal kevesebbet rendezhet, mint Zalaegerszegen. "Bagó Bertalannal azonban hasonlóan gondolkozunk a színházról, ezért is nagyon szeretném, ha jövőben újra szorosabban tudnánk együttműködni. De ezt át kell még beszélnünk" - tette hozzá. 

beremenyiArról is beszélt, hogy hosszú pihenő után visszatért a dalszövegíráshoz, két fiatal művésszel, a Hideg van című esttel nemsokára debütálnak. "Zalaegerszeg az összekötő kapocs itt is. Dobri Dánielt kamaszkora óta figyelem, kitűnő zenész, Nagy Péter, aki sokat játszott a színházunkban, pedig különleges energiákkal megáldott művész. Egyszer Nagy Péterrel együtt ültünk egy sződligeti borozóban, kifakadtam neki, hogy már-már elvonási tüneteim vannak, annyira hiányzik a dalszövegírás. Azt mondta, írjak akkor neki, aztán már egyértelmű volt, hogy Dobri Dániel fogja a zenét írni. Összeállt minden, és aztán szép lassan megszületett a Hideg van anyaga. Huszonkét dalt írtunk meg, a fiúk még két hétig próbálnak, aztán turnéra indulunk az országban, attól függően milyen lehetőségeink lesznek. Dobri Dániel zenekara, a Dobridán kíséri majd a koncerteken Nagy Pétert. Ha pedig minden jól megy, lemezre vennénk a teljes anyagot" - nyilatkozta Bereményi Géza

beremenyi2A lap újságírója felvetette, Cseh Tamás halála után sokáig hallgatott, és fájdalmas lehetett újra kinyílni, új Bereményi-dalokat írni. "Nem ez volt a nehéz. Hanem, az, hogy Cseh Tamás halála után pihenővágányra kerültek a dalszövegek. Nagyon szerettem volna már írni. Egy-kettő kibukott ugyan belőlem, de az igazi munka akkor indult el, amikor Nagy Péterrel és Dobri Dániellel megtaláltuk a közös hangot, célt. Utóbbival hetekre összeköltöztünk, minden nap egy-egy zenét, amit ő már előtte megírt, megmutatott nekem. Ismerkedtem a dallamokkal, kerestem a hozzájuk vezető utat, és végül a napok végére megszülettek a szövegek" - mondta Bereményi, aki elárulta, a ma emberének helyzetéről, a mai Magyarországról, a mi problémáinkról, szerelemről, élethelyzetekről, közérzetről, politikáról mesélnek dalai, "úgy, ahogy eddig".  "A dal műfaja mindig mindentől függetlenül létezett. Minden helyzetben távol tartotta magát a kritikától. A dal arra való, hogy kimondjuk, kiénekeljük a bennünk lévő érzéseket" - tette hozzá.

Megemlítette, hogy Cseh Tamásról a Tháliában is terveznek egy emlékműsort, pont a születésnapján, január 22-én, amely egybeesik a magyar kultúra napjával. Ez alkalomból például Udvaros Dorottya, Básti Juli, Cserhalmi György, Für Anikó, Holecskó Orsolya, Nagy Péter, Szegezdi Róbert, Tompos Kátya énekli majd el Cseh Tamás legfontosabb dalait. 

süti beállítások módosítása