Rendhagyó pályázat a Kaposvári Egyetemen

A Kaposvári Egyetemen december 25-én írták ki a Színházi és a Látványtervezői Tanszéket összefogó Színházi Intézet vezetőjének pályázatát, amelyre január 24.-éig lehet jelentkezni. Ezt követően egy héten belül döntenek is az eredményről, és február elsején már munkába áll a nyertes.

Kaposvári Egyetem művészeti karán, két hónappal ezelőtt három intézet is létesült, amely a Színházi, Mozgókép, Látványtervező, Vizuális Művészeti, Művészettörténet tanszékeket hivatott összefogni. Az egyetemeken az intézetek általában azért jönnek létre, hogy hatékonyabban léphessenek fel a különböző tanszékek és olyan pályázatokon is sikerrel járjanak, amelyeken egyenként nem indulhatnának. Kaposváron azonban, információink szerint nem a tanszékek kezdeményezték az átalakulást.

Tudván, hogy a Kaposvári Egyetemhez novemberben költségvetési felügyelőt rendelt ki a kormány (ugyanis a felsőoktatási intézmény a somogyi költségvetési szervek közül 875 millió forinttal a legnagyobb adós), elgondolkodtató, hogy mégis három önálló, határozatlan idejű közalkalmazotti állást hirdetnek. Szávai Ferenc rektor azt mondta, mindenhol a személyi kiadások csökkentésére törekszenek, ezért szinte valamennyi posztra belső dolgozót neveznek ki. Ennek ellenére az intézetek vezetésére nyílt pályázatot hirdetnek, noha azok igazgatóit rendszerint az érintett tanszékek nevezik ki maguk közül - majd a megválasztásukat követően, néhány évenként tisztújításra kerül sor.

egyetem

A kiírásban az szerepel, hogy december 25.-én tették közzé, de csak január 2.-ától lehetett letölteni az egyetem honlapjáról. Azok, akik pályáztak volna, eddig nem értesülhettek arról, pontosan milyen feltételeknek kell megfelelniük; hiszen a Kaposvári Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatát, amire a kiírás hivatkozik, tegnap délelőtt egészítették ki új adatokkal. A szabályzat ezt megelőzően kizárólag az intézetek létrejöttéről tudósított, a leendő vezetők feladatköréről nem.

 

A jelentkezők eddig csak azzal szembesülhettek, hogy más egyetemek szokásával ellentétben, nem követelik meg tőlük a doktori fokozatot. Ez sajátos módon arra ad lehetőséget, hogy olyan emberek is pályázzanak, akik nem rendelkeznek megfelelő végzettséggel. A Színházi Intézet esetében ilyen lehetne Csáki Judit tanszékvezető - ha nem volna már doktorija-, Mohácsi János, a színészmesterség képzés vezetője - de ő egyelőre egyetemi diplomáján dolgozik -, illetve Vidnyánszky Attila, akinek szeptemberben az egyetem tiszteletbeli egyetemi tanári címet adományozott, bár korábban nem állt kapcsolatban az intézménnyel.

 

Arra, hogy a debreceni színházigazgató pályázni kíván az intézet vezetésére, csak a Somogy Tv-nek tett szeptemberi nyilatkozata utal, melyben közli: “Amellett, hogy új szakok indultak az idei tanévben a Kaposvári Egyetemen, változások várhatóak a jövőben a színészképzésben is. A szakmának új kihívásoknak kell megfelelnie”. A Színház.hu keresi a témával kapcsolatban Vidnyánszky Attilát, de eddig nem sikerült elérnie. Csáki Judit azonban elmondta nekünk, hogy az egyetem nyilatkozattételi, rektori rendelete értelmében nem áll jogában nyilatkozni, ezért azt sem mondhatja meg, beadja-e pályázatát az intézet igazgatói posztjára.

 

Csáki kinevezése 2013 júniusáig tart; tehát abban az esetben, ha nem indul vagy nem nyer, új felettesével együtt fogja irányítani a Színházi Tanszék munkáját. A kiírás szerint a leendő igazgató feladatai egybeesnek azzal, amit eddig Csáki végzett. Arra a kérdésre, ezzel milyen tanszékvezetői jogosítványok szűnnek meg, még várjuk a választ a Kaposvári Egyetem főtitkárától.

 

A Színházi Intézet vezetésére kiírt pályázat itt elérhető. 

Mohácsi Jánossal hamarosan interjút közlünk, melyben az egyetemről is szó esik majd.

Tóth Berta/ színház.hu


süti beállítások módosítása