Balettfesztivál Jurij Grigorovics koreográfus tiszteletére

Jurij Grigorovics orosz koreográfus 85. születésnapján Krasznodarban fesztivál kezdődik, amelyen a Rómeó és Júlia baletten kívül a mester több ismert munkáját láthatja a közönség. A művészt múlt pénteken köszöntötték gálakoncerttel a moszkvai Nagyszínházban, Vlagyimir Putyin miniszterelnök is gratulált az idős mesternek, aki 65 éve a balettnek szenteli életét.

A január végéig tartó krasznodari fesztivál programján is azok a művek szerepelnek, amelyeket Grigorovics állított színpadra. A városban a Premier alkotócsoporton belül tizenöt éve működik a mester balett társulata. 1996 óta a Hattyúk tavától a Giselle baletten keresztül a Csipkerózsikáig valamennyi Grigorovics-mű a repertoáron van a krasznodari társulatnál, amely a klasszikus orosz balett egyik műhelyévé vált.
A fesztivált a Nazim Hikmet műve alapján készült Legenda a szerelemről című Melnyikov-balett nyitja hétfőn este. Ezt a darabot 1961. március 23-án mutatták be a leningrádi Kirov Balett színpadán, a mai Marinszkij színházban. Pénteken a Szergej Prokofjev zenéjére készült Rómeó és Júlia balett szerepel a fesztivál programján, január 19-én Dmitrij Sosztakovics Arany század című első balettje kerül színpadra. A Kővirág című darabot - ezt január 22-én láthatják a nézők - külön a krasznodari társulat számára készítette el 2004-ben Jurij Grigorovics, aki gyökeresen megváltoztatta a balett filozófiáját. A balettfesztivált Csajkovszkij Diótörője zárja, ennek részleteit Grigorovics újra feldolgozva állította színpadra; a premier még 1997-ben volt.

jurij

Grigorovicsról:
Jurij Grigorovics 1927. január 2-án született az akkori Leningrádban, a mai Szentpéterváron. A leningrádi balettintézetben tanult Borisz Savrovajnál és Alekszej Piszarjevnél, 1946-ban felvették a híres leningrádi Kirov Balett társulatába. Karakter táncos volt, számos groteszk szerepben lépett fel. Koreográfusként a leningrádi Gorkij Kultúrpalota balett stúdiójában próbálta ki magát: 1947-ben Klebanov Gólyafiók című balettjét és a Dvorak Szláv táncok című zenéjére készített művet állította színpadra.
A Kirov Balettben 1957-től operaelőadások táncbetétjeit koreografálta, majd ugyanabban az évben első teljes estét betöltő balettjét is megalkotta. Mint szakírók megjegyzik, ez a balett fordulatot hozott a 20. század második felének balett koreográfiájában. 1961-1964 között a Kirov színház balettmestere, 1964-től 1995-ig a moszkvai Nagyszínház, a Bolsoj vezető balettmestere volt.
A Nagyszínház balett társulata a hatvanas évektől kezdve érte el művészi virágzásának legmagasabb szintjét, és világszerte elismertté vált. A társulat mintegy száz sikeres külföldi turnén vett részt a klasszikus orosz balettiskola hagyományait erősítve a világban. 1991-1994 között Jurij Grigorovics külön balett stúdiót hozott létre és vezetett a Nagyszínházban, majd 1995-ben elhagyta a Bolsojt. Különböző hazai és külföldi társulatokkal dolgozott, majd 1996-ban megalapította a krasznodari társulatot, amelynek premierje Sosztakovics Arany század című balettje volt.
2001 februárjában Grigorovics visszatért a moszkvai Nagyszínházba. Munkásságát nemrég azzal ismerték el, hogy 2011. november 18-án a Nagyszínház nagyszabású felújítását követően elsőként az általa koreografált Csipkerózsikát mutatták be.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása