A költők is kiszorulnak a Kamaraszínházból

A Budapesti Kamaraszínház támogatásának megvonásával nemcsak a főváros fontos teátrumának fennmaradása bizonytalan, de az abban létrehozott Költők másképp című irodalmi műsoré is. A havonta jelentkező programról - amely a kortársakat irodalmi közegükből kiszakítva mutatja be - Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke beszélt a Magyar Hírlapnak.

Hosszas előkészítő munkálatok és egyeztetések után decemberben indította útjára a Magyar Írószövetség és a Budapesti Kamaraszínház Költők másképp című, havonta jelentkező, rendhagyó irodalmi sorozatát.

"Elnöki programom alapvető részét képezi a Költők másképp című sorozat, amelyet azzal a céllal indítottunk, hogy kortárs íróinkat, költőinket rendhagyó módon, a tisztán irodalmi közegükből kiszakítva mutassuk be a közönségnek, és ezáltal még több olvasót nyerjünk a kortárs irodalomnak" - mondja Szentmártoni János, az írószövetség elnöke, hozzátéve: "az újjászületőben lévő Írószövetség tudatosan nyit a nagyközönség felé, e célból számos fesztiválon is részt vettünk az elmúlt évben."

koltok

"A tavalyi év második felében megkeresett a Budapesti Kamaraszínház főrendezője, Léner András állandó színész közreműködőnkkel, Lázár Balázzsal, aki ráadásul szövetségünk költő tagja is - ők hozzám hasonlóan régóta gondolkodtak azon, milyen jó lenne, ha a kortárs írókat nemcsak színpadi műveiken keresztül ismerné meg a közönség, vagyis nemcsak drámaírói minőségükben lennének jelen a hazai színházi világban, hanem szereplőként is. A szövetség szakmai nyitásának igénye szerencsésen találkozott tehát a teátrum terveivel, ez az együttműködés hívta életre a Költők másképp című sorozatot, amelynek nemsokára hívó jelszava is lett: Versek szódával, vagyis a minőségi költészet oldottabb formában való tálalása. Mindez a Nefmi és egy bank anyagi támogatásával valósult meg" - mondta az írószövetség elnöke, aki hozzátette, komoly csapat jött létre a program képviseletére: ő a sorozat szerkesztője, Léner András a rendező, Lázár Balázs a játékmester, Gréger Zsolt pedig a marketingért, a menedzsmentért felel. A programra jelentős marketinget építettek: elkészültek plakátok, szórólapok, kész a weblap és a molinó, az autogramkártyák... Mindezt újra kell gondolni és tervezni, nyomtatni. "A sorozat december 8-án telt ház előtt debütált Lackfi János író-költővel, és nagy sikert aratott" - tudta meg a lap Szentmártoni Jánostól.

Hiába azonban a jó kezdet, a befektetett kreatív energia és pénz, a kamaraszínház támogatásának azonnali hatályú megvonása miatt bizonytalanná vált a folytatás. "Tudtuk, hogy a budapesti színházak bajban vannak, de bíztunk abban, hogy legalább az évad végéig folytathatjuk a sorozatot, ezért is terveztük júniusig a találkozókat. Az azonnali támogatásmegvonás nagyon váratlanul ért minket is" - mondja az elnök -, "a fővárosi önkormányzat addig nem tud érdemben gondolkodni a minisztériumi színházak átvételén, amíg nem látja át a teátrumok gazdasági helyzetét".

Most csütörtökön, január 12-én, 19.30-tól kerül sor a második estre még a Kamaraszínház Shure Stúdiójában, a következő részt azonban már valószínűleg másik helyszínen mutatják be.

A programról bővebben itt olvashatnak: www.koltokmaskepp.hu

süti beállítások módosítása