Csomós: Három színház fenntartását veheti át Budapest

A főváros három állami fenntartású színház, a Magyar Színház, a Játékszín és a Budapesti Kamaraszínház átvételéről tárgyal a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal. Az Operettszínház a minisztériumhot kerülne.

Folynak a tárgyalások három állami fenntartású budapesti teátrum - a Magyar Színház, a Játékszín és a Budapesti Kamaraszínház - fővárosi átvételéről, valamint arról, hogy a Budapesti Operettszínházat átadják a szaktárcának. Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes szerint az év folyamán szeretnék lezárni ezeket az ügyeket.

csomos

Csomós Miklós elmondta, hogy adatokat kértek mind a színházakban folyó munkáról, mind az intézmények műszaki állapotáról és pénzügyi helyzetéről. Utóbbi kapcsán a főpolgármester-helyettes megjegyezte: meglepetésszerűen érte őket is a Játékszín és a Budapesti Kamaraszínház idei minisztériumi támogatásának elvonása. Arról, hogy felmerült a Magyar Színház, a Budapesti Kamaraszínház és a Játékszín összevonása, Csomós Miklós úgy fogalmazott: még korai volna erről beszélni, először külön kellene meghatározniuk, hogyan tovább.

Egy éven belül végig kell gondolniuk a három színház esetleges átvételét - mondta, majd megjegyezte, az előadóművészeti törvény megváltozásával a színházak regisztrációját újra kell fogalmazni, s kérdés, hogy milyen besorolást kapnak az egyes teátrumok. Saját színházaik finanszírozásában is kérdéses, hogy mit tudnak biztosítani a jövőben. "Amíg ezt nem látjuk, addig színházak átadásáról-átvételéről nehéz beszélni, hiszen azt sem látjuk, hogy az államtól milyen támogatásokat fogunk kapni a jelenlegi színházainkra" - mutatott rá.

Mint mondta, folynak a tárgyalások a Budapesti Operettszínház átadásáról. "Valamilyen konstrukcióban meg kell oldanunk, hogy az Operettszínház ingatlanáért megfelelő ellenértéket kapjunk az államtól" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az idén ezt a problémát is meg kell oldaniuk.

Forrás: MTI

 

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK


süti beállítások módosítása