FELHÍVÁS - Húsz éves a magyarországi színházi nevelés

Színházi neveléssel foglalkozó társulatok találkozóját rendezik meg májusban, a VI. Kaposvári Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházak Biennáléja kísérő programjaként. Erre várják a jelentkezőket január végéig.

kerekasztal

FELHÍVÁS DRÁMA- ÉS/VAGY SZÍNHÁZPEDAGÓGIAI MUNKÁT IS VÉGZŐ SZÍNHÁZAK SZÁMÁRA

Húsz éves a magyarországi színházi nevelés

 

1992-ben jött létre a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ. Néhány kísérleti előadástól eltekintve korábban nem volt Magyarországon olyan társulat, amelyik fő profiljául a gyerekek, fiatalok színházi nevelését választotta volna. Kaposi László és akkor még fiatal munkatársai olyan színházi nevelési előadásokat hoztak és hoznak létre, melyek színházi előadásból és a hozzá kapcsolódó feldolgozó programból állnak.

Mint minden újdonság, ez az Angliából adaptált színházi műfaj is mindjárt számos lelkes támogatóra és ellenzőre talált. Az ellenzők közül mára sokan maguk is beálltak a sorba...

A húsz év mindenesetre nemcsak arra volt elegendő, hogy több tízezer gyerek és fiatal vegyen részt ilyen eseményen, hanem ahhoz is, hogy az előadásokhoz vagy az azok témájához kapcsolódó feldolgozó foglalkozások mára mind a független, mind a kőszínházi gyakorlatba beépüljenek.

A jubileum alkalmából az ASSITEJ Magyar Központ, a Magyar Drámapedagógiai Társaság és a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ összefogásával, a 2012. május 7-12. között megrendezendő VI. Kaposvári Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházak Biennáléja kísérő programjaként rendezik meg a színházi neveléssel foglalkozó társulatok találkozóját.

A műfajban (is) alkotók egy része jól ismeri és figyeli a hozzájuk hasonlók munkáját, de bizonyára vannak olyan színházak, amelyeknek eddig nem volt alkalmuk bekapcsolódni a szakmai párbeszédbe.

Várjuk azon színházak jelentkezését, amelyekben zajlik ilyen jellegű tevékenység. A rendezvény egyik célja, hogy tágítsuk a kört, ismerjük meg a különböző irányzatokat, tanuljunk egymástól.

A jelentkezéseket követően, a társulatokkal, színházakkal való egyeztetés után január végéig szeretnénk kialakítani a programot.

Jelentkezni a mellékelt űrlap kitöltésével lehet. A jelentkezés nem jár kötelezettségvállalással, csupán a levelezési listára való felkerülésre, információkhoz való hozzájutásra ad lehetőséget.

 

További információ: Lipták Ildikó, Kerekasztal Színház

Telefon: 06 30 2749066

E-mail: kerekasztal@kerekasztalszinhaz.hu

 

A JELENTKEZÉSI LAP ITT TÖLTHETŐ LE >>>

süti beállítások módosítása