Leégett Piet Blom legendás színháza

December 29-én egy váratlan tűzvész teljesen elpusztította a helmondi Theater ’t Speelhuis épületét. A hollandia színház, Piet Blom alkotása a posztmodern építészet legfontosabb holland példái közé tartozik. Az egyik holland napilap, az Eindhovens Dagblad olvasóinak túlnyomó többsége szerint a színházat eredeti formájában kell újraépíteni.

Piet Blom (1934-1999) a nemrég a brit építészek aranyérmével elismert Herman Hertzbergerhez hasonlóan a holland strukturalista építészet kiemelkedő alakja volt. Legfontosabb alkotásai az 1970-es évek közepén Helmondban, az 1980-as évek elején pedig Rotterdamban felépült „kockaházak”. Blom a hagyományos, kockaszerű házformát 45 fokkal elfordította és egy hatszögű pilonra ültette. Így több egymás mellé helyezett épületrész erdőszerű struktúrát hozott létre. A „woonwoud”, avagy lakóerdő Helmondban 18, barnára festett házból áll, melyek egy színházépületet vesznek közre.

Speelhuis_1-1-2012

A leégett helmondi épületegyüttes január elsején (forrás: hg.hu)

Ez az épület, a Theater ’t Speelhuis gyulladt ki és égett le 2011. december 29-én, több környező lakóház is megrongálódott. Másnap egy sajtótájékoztatón a város polgármestere, Fons Jacob bejelentette: kétséges, hogy újjáépítik-e a színházat. A fenntartó döntését azonban befolyásolhatja a közvélemény: az Eindhovens Dagblad olvasóinak meggyőző többsége az eredeti épület rekonstrukcióját várná el az eredeti helyszínen – ez azt mutatja, hogy a maga idején forradalminak számító építményt a hollandok nemcsak megszokták, de meg is szerették. A tervező fia, Abel Blom, maga is építész, már fel is ajánlotta segítségét a rekonstrukcióhoz Helmondnak.

Forrás: hg.hu

süti beállítások módosítása