Szegedi igazgató: Az emberek érzik a válságot

A szegedi színháznak 2011-ben is sikerült növelnie nézőszámát és jegybevételét. Gyüdi Sándor a főigazgatói mandátumából hátralévő másfél évben nem tervez alapvető változásokat. Lapszemle.

gyudi“2011-ben valamivel több fizetőnézőnk volt, mint 2010-ben, amire azért vagyunk különösen büszkék, mert az elmúlt három évben mindig nagy arányban nőtt a nézőszám. Tartottunk tőle, hogy ez a tendencia valamikor megfordulhat. Az emberek érzik a válságot, az elsők közt fogják vissza a kultúrára szánt kiadásaikat. A 107 és fél ezer fizetőnéző kozmetikázhatatlan adat; ha ehhez hozzászámítjuk azokat az ajándék- és jutalomjegyeket is, amelyekkel nem fizetőnézők jártak a színházban, akkor összesen 115 és 120 ezer között volt tavaly azoknak a száma, akik valamilyen előadást láttak. Ebben nincs benne a Filharmónia-koncertek közönsége” - sorolta a 2011-es év adatait Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, aki arról számolt be, hogy a 138 millió forintos tavalyi jegybevételük 10 százalékkal magasabb a 2010-esnél, és több mint 10 százalékát adta 1,3 milliárdos költségvetésüknek. Ugyanakkor az átlagos jegyáruk tavaly nem érte el az 1300 forintot. “A januári áfaemelést nem hárítjuk át, évad közben nem drágul a színházjegyek ára. Hogy a nyáron rákényszerülünk-e, az majd az idei költségvetésünktől függ” – tette hozzá az igazgató.

A nagyszínházban a nyári szünetben tervezik a fűtési-légtechnikai rendszer cseréjét. A félmilliárdos beruházás eredményeképp légkondicionálttá válhat a teátrum. “Több mint egy éve húzódik a közbeszerzési ajánlattételi felhívás megjelentetése, ugyanakkor sürgős lenne, hogy megtörténjen, mert az EU-támogatás megérkezésének az a feltétele, hogy a teljes beruházás a végelszámolással együtt 2012. október végéig végbemenjen” – mondta a projektről Gyüdi Sándor.

“Az állami támogatás idén valamelyest csökken. Nem kis részben azért, mert az önkormányzati támogatásunk tavaly visszaesett. 2011-ben ugyanis a megnövekedett állami támogatást kisebb mértékben kellett a városnak kiegészítenie ahhoz, hogy szinten maradjon a költségvetésünk. Most arra számítok, hogy az önkormányzat helytáll, és ugyanarra az összegre egészíti ki az idei költségvetésünket, ami eddig volt” – fejtette ki az igazgató.

“A következő másfél évben már nem tervezek alapvető változtatást sem a műsorpolitikában, sem az ízlésvilágban, sem pedig a meghatározó művészkollégáim terén. Azt pedig még nem tudom, hogy egy újabb ciklusra szeretnék-e egyáltalán színidirektor lenni. Elsősorban muzsikus vagyok, sok olyan terhet jelent egy ekkora intézmény vezetése, ami nem az élethivatásom központi részébe tartozik. Ezzel együtt sok örömet jelent ez a munka, szeretem a színházat, és mindent megteszek azért, hogy a lehető legjobban működjön” - mondta Gyüdi Sándor, akinek mandátuma a 2012-13-as évad végéig szól.

Forrás: Délmagyarország

süti beállítások módosítása