Voks - A Tünet Együttes bemutatóra készül

A 2012-ben 10 éves Tünet Együttes 2012. február 2-3-4-én mutatja be a Trafó Kortárs Művészetek Házában új színházi produkcióját, Voks címmel.
Az előadás által feltett kérdések egyszerre nagyon aktuálisak, és történelmi korokon átívelőek: mit tehetünk, mit kell tennünk, ha eddigi társadalmi életünk evidenciái, keretfeltételei egyszer csak megdőlnek?

Húzódik valahol egy láthatatlan határ. Csak akkor válik láthatóvá, ha átléptünk rajta, és már minden visszafordíthatatlan. Közeledünk.

A Voksról

A kollektív döntés és egyéni felelősség témáját a Tünet Együttes új bemutatója interaktív technikai megoldás segítségével dolgozza fel - a nézők közreműködésével. Hogyan dolgozzuk fel traumatikus történelmi tapasztalatainkat egy olyan korban, amelyben a történelmet minden politikai erő pusztán az önlegitimáció eszközének tekinti, és ennek megfelelően írja át? És ha ezt a szembenézést és felelősségvállalást megspóroljuk magunknak, miféle garanciáink maradnak arra, hogy a jövőben nem fognak új köntösben megismétlődni a múlt tragédiái? Vajon a történelem olyan, mint a természet: kiszámíthatatlan és kontrollálhatatlan, vagy az egyénnek is befolyása van a nagy folyamatokra?

A Voks igazi főszereplője, írója és rendezője maga a néző, minden egyes néző, és ahány néző, annyi szavazógomb. A döntések sora nem ott ér véget, amikor beülünk egy előadásra a Trafóba – mindenkinek minden pillanatban van választása, és ez estéről estére más és más előadást eredményez.

 

Az idén 10. születésnapját ünneplő Tünet Együttes a régi alkotótársak mellett ezúttal egy új, fiatal táncos csapattal, egy erre az alkalomra, sokoldalú zenészekből összeállt zenekarral, illetve történészekkel, pszichológussal dolgozik együtt. A produkcióban a második világháborúhoz kapcsolódó archív hírek és kordokumentumok is szerepet kapnak. A Voks rendezője a társulat művészeti vezetője, Szabó Réka.

Szabó Réka a darabról

„Volt egy vajdasági barátom, még a 90-es évek elején, ugyanarra az egyetemre jártunk Pesten. Az öccse otthon maradt, Szabadkán dolgozott. Egyre feszültebb lett a légkör 91-ben, a báty minden nap könyörgött az öcsnek, hogy jöjjön már át Pestre. De mi az a pillanat, minek kell ahhoz történni, hogy otthagyjuk a munkánkat, családunkat, szerelmünket? Mitől értjük meg, hogy baj van? Az öcs halogatta a döntést, nem jött. Azután egyik reggel arra ébredt, hogy a határok lezárva, kitört a délszláv háború, őt meg behívták katonának. Három napig nem tudtunk róla semmit. Az életét kockáztatva szökött át – katonaszökevényt azonnal főbe lőttek –, szerencsére épségben megérkezett.” (Szabó Réka, rendező)

voks_tunet_egyuttes_foto_Dusa_Gabor_grafika_Laki_Eszterfotó: Dusa Gábor, grafika: Laki Eszter

Nyílt próbát is tartanak

A Tünet Együttes bepillantást enged "Voks" című új bemutatójuk próbafolyamatába. 2012. január 15-én (vasárnap) 17 órakor van lehetőségük az érdeklődőknek arra, hogy részt vegyenek a produkció nyílt próbáján a társulat otthonában, a Tünet Stúdióban (1095 Budapest, Soroksári út 164. XVIII. épület (egykori L1 Táncművek) – Bakelit Multi Art Center). A helyek korlátozott száma miatt regisztrálni kellnelli@tunetegyuttes.hu címen, körülbelül 20 vendéget tudnak beengedni, akiket beszélgetésre is várnak a próba után.

VOKS

Bemutató: 2012. február 2-3-4., Trafó Kortárs Művészetek Háza

Rendező: Szabó Réka

Szereplők: Ayelet Yekutiel, Bordás Emil, Egyed Bea, Furulyás Dóra, Szász Dániel

Dramaturg: Peer Krisztián

Fény: Szirtes Attila

Zeneszerző: Márkos Albert

Zenészek: Bakai Márton - hegedű, Márkos Albert - cselló, Hock Ernő - nagybőgő, Rubik Ernő Zoltán - zongora, Tömösközi László - ütőhangszerek

Speciális technológia: Korai Zsolt

Kosztüm: Balázs Juli, Szabados Luca

Külön köszönet: Gáti István, Trenka Csaba, Sophie Teheux

Támogatók: Trafó Kortárs Művészetek Háza, NKA, Nyílt Társadalom Intézet

A február 4-i előadás angol nyelvű szinkrontolmácsolással látható!

A Tünet Együttes honlapján a „Voks” menüpont alatt folyamatosan frissülő hírek, érdekességek várják azokat, akik nyomon szeretnék követni az előadás próbafolyamatát.

 


süti beállítások módosítása