Erőszak elleni színházzal 'harcol' Makranczi Zalán

A Nemzeti Színház színésze két bemutató között folytatja "harcot" a családon belüli erőszak ellen. Az "A fiú a tükörből avagy rekviem a gyerekkorért" c. előadást január 22-én játsszák Kecskeméten. Ezzel egyidejűleg folytatódik a darabbal a „Börtönturné” is, Kecskeméten aznap délelőtt, Szombathelyen pedig február 19-én játsszák el a fogva tartottaknak.

A fiú a tükörből avagy rekviem a gyerekkorért című darab egy fiú visszaemlékezéseiről szól. Megjelenik az elhanyagolás, közömbösség az édesapa; a lelki terror, érzelmi zsarolás az anya, és a nyílt, később fizikai erőszakba torkolló gyűlölet az anya szeretőjének részéről.
Mindezt gyerekszemmel tárják elénk az előadás.

-Mi sarkall, amikor kiállsz egy ügy mellett?
M.Z.: Általában rögtön tudom, hogy milyen ügy képviseletében van dolgom. Amikor Perjés János kollégám és most már barátom megkeresett, hogy játsszuk el az adaptációt, rögtön igent mondtam. Ez megmagyarázhatatlan. Senkit nem ismertem az újonnan alakult Spirit Színházból. Már kamasz koromban érzékeny voltam a társadalmi problémákra, a kamaszok fejlődésének fontosságára. Egykorúként szinte hivatásszerűen foglalkoztam velük. Meg sem fordult a fejemben, hogy ne vállaljam a küzdelmet a családon belüli erőszak ellen.
-Miért ilyen fontos Neked ez a téma?
M.Z.: A lelki terror, az érzelmi zsarolás sokszor nagyobb kárt okoz a gyereknek, de bármely családtagnak is, aki elszenvedi, mint a tettlegesség. Ezzel persze nem kicsinyítem ezt a bűnt, de a fizikai bántalmazás előbb vagy utóbb kiderül, hiszen láthatóvá válik. Az érzelmi bántalmazást még inkább rejtegetni valónak tartjátk, szégyellik az áldozatok, pedig komoly lélekroncsoló hatása van. Előadásunkkal arra biztatjuk az áldozatokat, hiszen azok, hogy ki merjenek állni a nyilvánosság elé és a szervezeteket, akik segíteni tudnak, hogy segítsék ebben őket. Így egyszer talán elérhető lesz, hogy ne váljon kirekesztetté egy ember.
-Négy év után térsz vissza Kecskemétre. Milyen érzés?
M.Z.: Itt lettem színész. Megbíztak bennem, lehetőséget kaptam és a nézők is megszerettek. A fiatalságom, gondtalanságom tér vissza ezzel.

20110307makranczi1

forrás: origo.hu

-Milyen szerepekre emlékszel szívesen?
M.Z.: Bodolay Géza majd' minden rendezése tartogatott valami különlegeset számomra. Lehettem kamasz Rómeó, a legnagyobb meglepetésemre énekelhettem, mint Bob herceg. De utolsó előadásunk, "Az állatok farsangja" is meghatározó élmény volt. És persze a Don Carlos, amit aztán Pesten is eljátszhattam. Kiváncsi vagyok, hogy akik akkor szerettek, eljönnek-e megnézni most. Azzal biztatom őket, hogy az előadás után egy kis közönségtalálkozót tartunk. Elmesélem nekik milyen úton jár az ő régi kecskeméti cimborájuk...
-A fiú a tükörből útja tehát vidéken is folytatódik, mi a következő tervetek?
M.Z.: A fiú...szerencsére mindenütt nagy siker, jártunk vele Sopronban, sőt Győrben, a börtönben is. Egész furcsa volt, hogy a hangsúlyok mennyire áthelyeződtek abban a környezetben! A következő tervünk is megvalósult már, régi kedvencem, a Biff evangéliuma c. Chris Moore könyvből készítettem el Perczel Enikő dramaturggal a színpadi változatot, Haverom a Messiás címmel. Kiknek szólna, ha nem a kamaszoknak? Terveink szerint a Tavaszi Fesztivál alkalmából Kecskemétre ez z előadás is eljut. A régi rajongóknak üzenem, hogy Józsuát Bori Tamás játssza, tehát tessék erre is eljönni!

A Turay Ida Színház Spirit Kamaraszínházának legközelebbi előadásai:
január 21. Számkivetve - Maglód, Mag-Ház, a Magyar Kultúra Napja
január 22. A fiú a tükörből - Kecskemét, a Helynökség Épülete, 16.00
január 26. A fiú a tükörből - Thália Színház, Új Stúdió
január 27. Spanyol románc - mesélő komolyzene  József Attila Színház, Gaál Erzsébet Stúdió
február 9. Haverom a Messiás - Millenáris Fogadó

süti beállítások módosítása