Ma temetik Garas Dezsőt - Varnus Xavér teljesíti utolsó kívánságát

Megérezhette halálát Garas Dezső, egy héttel előtte ugyanis barátjának, Varnus Xavérnak egyértelmű utasításokat adott arra, hogy kell kinéznie a közös koncertnek, ha ő már nem érné meg annak napját: április 16-át. Az orgonaművész és a színészlegenda Törőcsik Marival hármasban készült a Művészetek Palotájába meghirdetett előadásra, amelyen a harmincas évek filmslágereit adták volna elő. Lapszemle.

- Egy héttel a halála előtt beszéltünk utoljára Garas Dezsővel - emlékezett vissza Varnus Xavér. - Egyeztettünk dolgokat, majd egyszer csak közölte: ha nem érném meg az áprilist, akkor a Mari tegye meg, hogy a fényképemmel a kezében énekli el a dalokat. Én persze elhessegettem ezt a dolgot, de aztán nem sokkal később jött a szörnyű hír, hogy meghalt Garas Dezső.

Xavér nagyon büszke arra, hogy a barátjának tudhatta a nem mindennapi művészt, így tiszteletteljes emlékezésként megtartják a koncertet Törőcsik Marival kettesben. Garas utolsó kívánságának megfelelően úgy, ahogy szerette volna.

xaver

- Dezső félt a saját hangjától, többször mondta, mi lenne, ha Mari többet énekelne. Én persze mindig mondtam neki, hogy ez nem így működik. Mégis így lesz, azt ugyanis egyikünk se szeretné, ha egy harmadik előadó bekapcsolódna ebbe a koncertbe. Mi így szeretnénk emlékezni rá - jelentette ki az orgonaművész, aki azt is elmondta, van egy nagyon ritka felvétele Garas Dezsőről, amely egy 12 évvel ezelőtti műsorötlet első adása lett volna.

- Két ágyon, pizsamában beszélgettünk egymás mellett. Nagyon mókás volt, és be kell vallanom, meglepően sokat elárult akkor az életéről. Mesélt arról, hogy gyerekként a helyi plébános hogy bújtatta a cserkészcsapatban, és hogy dugta el mindig a baldachin mögé, hogy ne látszódjon a nagy orra. Nagyon örülök, hogy ismerhettem, mert a precizitásából és a szinte kóros lelkiismeretességéből rengeteget lehetett tanulni.

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze és a Nemzeti Színház társulatának tagja hosszan tartó betegség után december 30-án hunyt el. Családja, a Nemzeti Színház és a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma tegnap bejelentette: búcsúztatása ma délután fél háromkor lesz a Farkasréti temető Makovecz-termében.

Forrás: Színház.hu, Blikk

süti beállítások módosítása