22 külföldi alkotó áll ki a Trafó mellett

Civil kezdeményezésként indult el a Trafó történetét, a nézők élményeit elmesélő, és a mindenkori stáb munkáját bemutató blog, A mi Trafónk, amelyre már csaknem 30 írás érkezett olyan ismert művészektől, mint Dés András, Monori Lili vagy Gyabronka József, és eredetileg erre a fórumra szánta a Színhaz.hu-n megjelent írását Mundruczó Kornél is. Ezt követően 22 külföldi művész és művészeti menedzser közös levele érkezett a blog szerkesztőihez, akik azt eljuttatták szerkesztőségünkhöz.

trafo

A levél aláírói között olyan ismert alkotókat találni, mint Tim Etchells, a Forced Entertainment művészeti vezetője, Annemie Vanackere, a berlini Haus am Ufer újonnan kinevezett művészeti igazgatója, valamint Thomas Walgrave, a lisszaboni Alkantara fesztivál vezetője, és az egész rotterdami Wunderbaum társulat. Emellett olyan külföldön élő és alkotó magyar művészek is aláírták a nyilatkozatot, mint Káldor Edit és Ardai Petra rendezők. A levelet alább közöljük:

 

„Mi és kollégáink az európai kortárs színház és tánc területéről aggódva figyeljük a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Háza körüli eseményeket. A Trafót Európa-szerte sőt annak határain túl is ismerik, elismerik a magyar és külföldi művészek magas színvonalú munkájának bemutatásáért. A Trafó Kortárs Művészetek Háza hosszú évek óta feladatának tartja azt, hogy napjaink legkülönlegesebb és leginnovatívabb, műveit bemutassa a magyar közönségnek. Kulcsszerepet játszik a magyar független művészek és társulatok munkáinak külföldi programszervezők számára történő eljuttatásában és promotálásában.

A Trafó nem csak Magyarországon, de Kelet-Közép Európában is egyedülálló intézménnyé vált köszönhetően multidiszciplináris karakterének, konzekvens, kifinomult és merész műsortervének illetve a külföldi partnereivel ápolt szoros kapcsolatainak. A Trafó Kortárs Művészetek Háza sok éve szerves és aktív tagja a nemzetközi művészeti szcénának és biztos helyet szerzett Budapest számára az európai kortárs művészet térképén.

Az a nemzetközi elismerés, amelyet a Trafó Kortárs Művészetek Háza kivívott magának, a jelenlegi igazgató, Szabó György és csapata megalapozott döntéseinek és szakmai tapasztalatának eredménye.

A budapesti kortárs művészeti központ magas szintű működésének kulcsa: a kortárs előadóművészet nemzetközi tendenciáinak pontos ismerete,a szakmai felkészültség, a világos koncepció. Szabó Györgyöt rendszeresen invitálják  Melbourne-től New York-ig, hogy megossza tapasztalatát külföldi kollégáival és a közönséggel.

A Trafó jelenlegi multidiszciplináris profilja a nemzetközi menedzsment területén birtokolt tapasztalatból, a koprodukciók életre hívása során szerzett tudásból és a kortárs színház- és táncművészet és zene területére való rálátásukból származik, mely tudást Szabó és kollégái a munkának szentelt hosszú évek során szereztek meg. Enélkül a speciális szaktudás nélkül a Trafó képtelen lenne megőrizni jelenlegi profilját.”

 

Edit Kaldor, alkotóművész, Amsterdam

Petra Ardai és Luc van Loo, a tg. Space művészeti vezetői, Amsterdam

Andrea Bozic, koreográfus és Julia Willms, vizuális művész, Amsterdam

Dries Verhoeven, alkotóművész, Amsterdam

Olga de Soto, koreográfus, tánckutató, Brussels

Annemie Vanackere, a Rotterdamse Schouwburg egykori, a Theater Hebbel am Ufer, Berlin jövőbeli művészeti igazgatója

Tim Etchells, író, rendező, a Forced Entertainment, Sheffield, U.K. művészeti vezetője

Mark Deputter, a Teatro Maria Matos, Lisbon művészeti vezetője

Rainer Hofmann, a Huis/Festival a/d Werf, Utrecht, NL művészeti vezetője

Barbara van Lindt, a Dasarts (Master of Theatre), Amsterdam ügyvezetője

Anja Krans, a Theater Instituut Nederland, Amsterdam nemzetközi programjának szervezője

Thomas Walgrave, az Alkantara Festival, Lisbon művészeti vezetője

Barbara Raes, az Art Centre Vooruit, Ghent, Belgium művészeti vezetője

Veronica Kaup-Hasler, a Steirischer Herbst, Graz igazgatója

Klaus Ludwig és Karen Joosten a Caravan Productions, Brussels művészeti vezetői

Nan van Houte, Theater Instituut Nederland, Amsterdam programigazgatója

Ivana Muller, koreográfus, Paris

a Wunderbaum színházi társulat tagjai, Rotterdam (Maartje van Doodewaard, Eva van den Hove, Josine Gilissen, Walter Bart, Maartje Remmers, Marleen Scholten, Wine Dierickx, Matijs Jansen, Maarten van Otterdijk)

 

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK

süti beállítások módosítása