Pesti-Nagy Katira szavaztak Székesfehérváron

Pesty-Nagy Kati rendező kapta a legtöbb szavazatot a Vörösmarty Színház közalkalmazottaitól, akik ma hallgatták meg a teátrum igazgatójelöltjeit. A szakmai előkészítő bizottság ugyancsak Pesty-Nagy Katit tartja a legalkalmasabb jelöltnek.

A Fehérvár.net beszámolójából:

Székesfehérvár önkormányzata tavaly ősszel írt ki újabb pályázatot a Vörösmarty Színház igazgatói posztjára: az előző igazgató, Vasvári Csaba vezetői megbízását április 27-i hatállyal vonta vissza a város képviselőtestülete. Az igazgatói székre pályázó kilenc jelöltet január ötödikén hallgatta meg a szakmai előkészítő bizottság - a legtöbb szavazatot, a kilencből hatot Pesty-Nagy Kati kapta, ötöt pedig Szabó Károly, a színház jelenlegi operatív igazgatója szerzett.

pestynagykatiPesty-Nagy Kati

A színház társulata, közalkalmazottai elé már csak nyolc pályázat került, ugyanis ketten (Buch Tibor és Pesty-Nagy Kati) a továbbiakban közösen pályáznak. Terveikről személyesen csak heten beszéltek, mert két jelölt, Harsányi Gábor színművész és Szűcs Gábor, a teátrum korábbi művészeti igazgatója nem tudott eljönni a stúdiószínpadon tartott meghallgatásra. A "castingot" Juhász Illés, a színház közalkalmazotti tanácsának elnöke vezette.

Szűcs Gábor levelet küldött maga helyett, ebben foglalva össze pályázata lényegét, ami nem más, mint konszolidáció és a jó hírnév visszaszerzése, ugyanis szerinte az elmúlt egy évben megtépázták a színház jó hírnevét. "A körülmények hatalma a tettet fogva tartja, Hol vadászni vadítja, hol csendre idomítja, Hol fogóként kitárja, hol tétlenségbe zárja" - idézte a Kelemen István által felolvasott levelében Weöres Sándort.

palyazok

Frigyesi András, Szabó Károly, Quintus Konrád

Frigyesi András, a Deutsches Theater vezetője derűs, nyugodt alkotó légkört ígért, szeretné elérni, hogy az épület minél több sarkában "történjen" színház, támogatná a színészek önálló estjeit, pódium-produkcióit, a színházat három "lábra" állítaná, a próza és a zene mellett erősítené a tánctagozatot is.

Kiss László színművész ember- és színészcentrikus színházat, felismerhető arculatot, átgondolt műsorpolitikát szeretne megvalósítani, a minőséget, az értéket és az ízlést helyezve előtérbe. A jelenleginél nagyobb szerepet szánna a zenekarnak, és - több jelölthöz hasonlóan - ő is tánctagozattá szeretné fejleszteni a jelenlegi tánckart.

Kuna Károly színművész nem először pályázik már a színidirektori székre: megtette már 2003-ban és 2008-ban is. A korábbi alkalmakhoz hasonlóan most is azért méretteti meg magát, mert úgy érzi, nagyon sok probléma van a színházban. Színészcentrikus színházat tervez, közalkalmazott társulattal, márciusi feladat­osztással: szerződtetéskor minden művész megtudná, mit és mikor játszik a következő évadban.

Pesty-Nagy Kati rendező szövetséget kötött az eredetileg külön pályázó Buch Tiborral, így közösen álltak a társulat elé, sőt, magukkal hozták tervezett csapatuk egy részét is: Lendvai Zoltán rendezőt, Fekete Monika jelmeztervezőt, Török Valéria leendő gazdasági vezetőt, és levél formájában Kolos Istvánt is, aki Szurdi Miklós igazgatása idején volt a teátrum művészeti vezetője. Pesty-Nagy Kati hangsúlyozta, hogy a meglévő társulat élére szeretne állni, nem akarja a színházat a saját képére formálni. "Igazi tartalmat szeretnék, kellő könnyedséggel" - mondta, mert szerinte az a jó színház, amelyben egyszerre van jelen Csehov és Hollywood. Regionális kulturális tengelyt szeretne kiépíteni Veszprémmel és Tatabányával, közös produkciókkal, darabcserékkel és a háttérmunka megosztásával. Nagyobb hangsúlyt fektetne a nyári színházra, amit idővel fesztivállá szeretne fejleszteni.

Szabó Károly, a színház jelenlegi operatív igazgatója Quintus Konrád igazgatóhelyettessel közösen pályázik. Ők is az elpártolt nézőket szeretnék visszacsábítani, ami részben már sikerült is. Népszerű, szakmai körökben is jegyzett színházzá szeretnék fejleszteni a fehérvári teátrumot, ennek kulcsát a "produkciós termék" jobb értékesítésében látják.

Teklesz Zsuzsanna színháztörténész Szántó Péter rendezőasszisztenssel és Herczeg Tamás színésszel, a HOPPart Társulat vezetőjével pályázott. Ők is elsősorban a fiatalokat szeretnék becsábítani a színházba, komplett ifjúsági programot alkalmaznának. Többek között netszínházat, versprogramot, filmadaptációkat terveznek, egy évadban összesen 15 bemutatót tartanának, a kávézót is újra bevonva a játszóhelyek közé.

A Fehérvár.net bővebb beszámolója itt olvasható.


süti beállítások módosítása