Skultéty László a Kamaraszínház és a Játékszín helyzetéről

A Budapesti Kamaraszínház és a Játékszín támogatását is megvonta január 1-től a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Erről Skultéty László, a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár értesítette a színházakat, aki az Inforádiónak számolt be arról, hogy látja a színházak helyzetét. Megismételte azt, amit . Vidnyánszky Attilának, a Teátrumi Társaság vezetőjének mondott, miszerint keresik a megoldás lehetőségét, és több tárcával is egyeztetni fognak a következő napokban.

“Folyamatos egyeztetésben vagyunk a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel és a múlt év során számos egyeztetést folytatott a tárca a fővárosi önkormányzattal is a színházak jövőjéről. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a tulajdonosa ennek a két gazdasági társasági formában működő színháznak. A Budapesti Kamaraszínház a 2010-es működési támogatásával is már szabálytalanul számolt el, ebből fakadt egy 86 millió forintot valamelyest meghaladó támogatás visszafizetési kötelezettség. Ez vezet oda, hogy a decemberi béreket az igazgató úr már nem tudta kifizetni a dolgozóinak, ami azt gondolom, hogy elsősorban az ő felelőssége, hiszen eszerint kellett volna gazdálkodnia az adott körülmények között. Az igazgató úr ezt a minisztériumi döntést meg is támadta már a Fővárosi Bíróságon, amit a fővárosi bíróság idézés nélkül elutasított” – fogalmazott Skultéty László a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár.

skultety

Arról, hogy a helyzeten tud-e segíteni a minisztérium Skultéty úr azt mondta: “A minisztériumban nincs erre rendelkezésre álló forrás, ráadásul a jogszabályok alapján nincs arra lehetőség, hogy az egyik évben egy előző év működést finanszírozzunk. Ezt adott esetben egy végelszámolás összes költségében lehet megjeleníteni, hiszen ott követelésként szerepel a dolgozók részéről ennek a végelszámolási költségnek keressük a tárcán kívüli források bevonásával való lehetőségét. Több tárcával is egyeztetni fogunk a következő napokban ez ügyben” – magyarázta Skultéty László.

Csomós Miklós a napokban arról nyilatkozott, hogy folynak a tárgyalások három állami fenntartású budapesti teátrum - a Magyar Színház, a Játékszín és a Budapesti Kamaraszínház - fővárosi átvételéről, valamint arról, hogy a Budapesti Operettszínházat átadják a szaktárcának. A kultúráért felelős főpolgármester-helyettes szerint az év folyamán szeretnék lezárni ezeket az ügyeket. Ennek kapcsán Skultéty úr arról, hogy számolt be, ezen tárgyalások egy részén ő is részt vett és folyamatosan egyeztet a fővárossal. "A legutóbb kapott hivatalos levél 2013-as átvételről szól, hiszen a fővárosnak is költségvetési évben kell gondolkodnia, ami 2012-re számára már egy adottság" - tette hozzá.

szinhazak

A felvetésre, miszerint 2013-ra már lehet, hogy megszűnik a Játékszín és a Kamaraszínház, így nem lesz mit  átvenni közölte: “El tudom képzelni, hogy az MMV Zrt.-vel felgyorsítanak tárgyalásokat a főváros részéről. Innentől kezdve az MMV Zrt. az, akivel tárgyalniuk kell. Amennyiben sikerre vezet, akkor egy lélegzetvételnyi időhöz jut a két színház”.

A három teátrum összevonása kapcsán pedig kifejtette: “Én nem látom most ennek a rövidtávú lehetőségét, hogy a három színház összevonásából már 2012-ben egy drasztikus előrelépés bontakozhatna ki. Hiszen idén, éves szinten a minisztérium 0 forintot tud ennek a két színháznak biztosítani. A Pesti Magyar Színház is viszonylag nehéz körülmények között működik".

Skultéty Lászlóval, illetve Hammerstein Judittal, a NEFMI kultúráért felelős helyettes államtitkárával szerdán egyeztetett a Kamaraszínház és a Játékszín helyzetéről Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, aki úgy vélte, "képtelenség", hogy a két színház leálljon, és legalább a szezon végéig haladékot kell kapniuk. A debreceni igazgató arról is beszélt, hogy a minisztérium és minden illetékes azon dolgozik, hogy ezek az intézmények működni tudjanak. "Az elkövetkező hónapokban kell kitalálnunk, milyen átalakításokra van szükség ahhoz, hogy ezek a színházak megmaradjanak kulturális intézményeknek és játszóhelyeknek. Mindenki azon dolgozik, hogy minél hamarabb konkrét megoldás szülessen" - fogalmazott Vidnyánszky Attila, aki megerősítette, hogy még senki nem tudja, honnan sikerül előteremteni a két fővárosi színház létéhez szükséges mintegy 400 millió forintot. Ugyanakkor

azt is hozzátette, a kényszer és az ésszerűség is azt diktálja, hogy elvégezzenek bizonyos strukturális átalakításokat, amelyek már a Pesti Magyar Színházat, a Nemzeti Táncszínházat ! és a Budapesti Operettszínházat is érintik.  

Forrás. Inforádió, Színház.hu

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK


süti beállítások módosítása