Tánccal indul az év Miskolcon

Január 13-án, pénteken lesz az új esztendő első bemutató előadása a miskolci színházban: Kozma Attila és Krámer György két egyfelvonásos táncjátéka, a Ludas eM és a Mesterkurzus a Csarnokban látható. 

alkotok
Kozma Attila alkotása, a Ludas eM a közismert Fazekas-mű mai változata, a koreográfia Alexander Balanescu és a Vasmalom Együttes zenéjére készült. Krámer György koreográfiájának ihletője a J. S. Bach csellóra komponált hat szóló szvitjéből összeállított zenei anyag. A Mesterkurzus előadásában a műveket a Miskolci Nemzeti Színház karmestere, Philippe de Chalendar csellóművész szólaltatja meg.
A darab hőse egy mai fiatalember, akinek meggyűlik a baja a ma Döbrögijével. Igazságot saját kezűleg szolgáltat magának, közben ráérez saját erejének ízére, s nem veszi észre, hogyan válik egyre hasonlatosabbá Döbrögihez. Ennek a lelki folyamatnak a koreográfiai formába öntése, táncszínházi megformálása a cél. A darab zenei szövetét Alexander Balanescu muzsikái alkotják. A Ludas eM olyan történetmesélő előadás, amelynek a Miskolci Táncműhely hagyományait követve a legfontosabb, központi kifejezőeszköze nem más, mint a kortárs tánc.

IMG_1614

fotó: Bócsi Krisztián

A másik egyfelvonásos Krámer György Mesterkurzus című darabja, amelynek ihletője J. S. Bach csellóra komponált hat szóló szvitjéből összeállított zenei anyag. A műveket a Miskolci Nemzeti Színház karmestere, a csellóművész Philippe de Chalendar szólaltatja meg az előadásban. A mozaikos szerkesztésű koreográfiai tételek az egymásnak feszülések különböző aspektusait mutatják meg: gyürkőzés mester és tanítvány, apa és fiú, anya és lánya, fivér és nővér között. Gyürkőzés az anyaggal, amely a legyőzhetetlen ember, az emberi küzdelem mozgás-zene szimfóniájává fejlődik.

 

Kapcsolódó cikk:

  • Koltay Gábor miskolci terveiről beszélt

    Koltay Gábor miskolci terveiről beszélt

    Koltay Gábor is pályázik a Miskolci Nemzeti Színház vezetői posztjára. A Balázs Béla-díjas filmrendező (korábban a Szabad Tér Színház igazgatója) elképzeléseiről mesélt. Lapszemle. ...»

  • Nyitott, a közönségéhez az alkotók révén is kötődő teátrumot ígér Kiss Csaba rendező, aki a Miskolci Nemzeti Színház vezetői posztjára pályázik öt rendezővel: Keszég Lászlóval, Béres Attilával, Szabó Mátéval, ...»

süti beállítások módosítása