Wiener Festwochen magyar vonatkozásokkal

A Wiener Festwochen művészeti vezetője Luc Bondy, az előadó-művészeti programokért felelős Stephanie Carp és a művészeti események igazgatója Stephan Lissner 2012-ben is igen gazdag, változatos programot állított össze. A bécsi fesztivál közönsége idén 24 országból érkező 36 produkciót tekinthet meg. Ebből a kínálatból csak néhány izgalmas előadást emelünk ki.

Wiener Festwochen 2012. május 11-től június 17-ig

Az osztrák filmrendező Ulrich Seidl Bad Boys címmel mutatja be David Foster Wallace híressé vált, 23 interjúra épített történetéből megírt darabját, amely fekete humorral szól a nem-konvencionális szexualitásról.

kisesnagy

Sidney Theatre Company: Kicsi és nagy

Az Impulse fesztiválon (Berlin) 2011-ben a legjobb produkció díját nyerte el a Conte d'Amour (Szerelmes mese), amely két skandináv együttes produkciója. Az Institutet (Malmö) és a Nya Rampen (Helsinki), valamint a svéd videó-művész Markus Öhrn előadása a szerelem sötét oldalát mutatja be, és a néző a normáktól eltérő, férfiak és nők szerelmi történeteinek megfigyelőjévé válik.

Luc Bondy rendezi a fesztivál egyik bemutatóját, Peter Handke: Die Schönen Tage von Aranjuez című művét.

kornel

Mundruczó Kornél

Ausztráliából érkezik a Back to Back Theatre, amely a társulatot 1999 óta vezető Bruce Galdwin előadását játssza Ganesha versus the Third Reich címmel. Az elefánt képében megjelenő Ganesha elutazik a náci Németországba, hogy visszakövetelje a régi, ősi hindu jelképet, a svasztikát.

Számos jelentős előadás több színház, fesztivál együttműködésének köszönhetően valósul meg. Ezek közé tartozik a Martrhaler rendezte Ödön von Horváth: Hit, remény, szeretet-e, a Sidney Theatre Company előadásában és Benedict Andrews rendezésében Botho Strauss: Kicsi és nagy című előadása.

krizis

Schilling Árpád: Krízis – Trilógia III - A papnő

A Nobel-díjas J.M. Coetzee műve alapján, Szégyen címmel Mundruczó Kornél előadása is a fesztivál programja lesz. A produkció a Wiener Festwochen, a Proton Cinema (Budapest), az Avignoni Fesztivál, a Kunstenfestivaldesarts (Brüsszel), a Trafó-Kortárs Művészetek Háza, a Malta Fesztival és Poznan koprodukciójában jön létre. Még egy magyar vonatkozása lesz a fesztiválnak: Schilling Árpád Krízis – Trilógia III.: A papnő című, Schilling Árpád rendezte előadás is látható lesz a bécsi fesztiválon.

 

Forrás: tartalmi partnerünk:  ITI Magyar Központ

süti beállítások módosítása