"Tiltakozunk" - Magyar Operaénekesek Egyesületének közleménye

Tiltakoznak az ellen, hogy Ókovács Szilveszter a Gazdasági rádióban közölte, hamarosan létszámleépítésre készül.

Ókovács Szilveszterrel a Magyar Állami Operaház kormánybiztosával készült, a Gazdasági rádióban elhangzott interjúból (2012.01.10.) értesültünk, hogy színházunk jelenlegi megbízott vezetése, hamarosan létszámleépítésre készül: közalkalmazotti jogviszonyban dolgozó operaénekeseket szándékozik elbocsátani.  

A Magyar Állami Operaház 36 magánénekese, az utolsó énekesi társulat Magyarországon! Amennyiben ezt a lépést, amely véleményünk szerint szégyenteljes és megengedhetetlen, megteszik, és ehhez a fenntartó, a szakminisztérium hozzájárul, azzal az operaénekesi hívatást annullálja, azaz megsemmisíti. Következésképp értelmetlenné teszi a magyar énekes képzést a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és a fővároson kívüli egyetemi zeneművészeti karokon.  

Az Operaház vezetésének az esetleges válaszát megelőzendő, miszerint majd alkalmi szerződésekkel, visszaszerződtet művészeket, hangsúlyozzuk: ez nem megoldás az operaénekesi hívatás fönnmaradására, a fiatalok számára pedig nem jövő- és pályakép.  A budapesti operaház speciális helyet foglal el a magyar kulturális életben. Egyedülálló intézmény, amely a vidéki operajátszás fokozatos leépülése óta, a magyar operakultúra utolsó  bástyája . A jelenleg még közalkalmazotti szerződésben dolgozó énekművészek, az ország operaénekesi  társadalmának  utolsó élcsapatát képezik, együtt a kiváló nem közalkalmazott magyar vendégművészekkel, akiknek egyébként már évek óta társulati tagoknak kellene lenniük! A Magyar Állami Operaházat, olyan országok operaházaihoz hasonlítani nem lehet, amely országokban több zenés színház működik, így a művészeknek számos lehetőségük van saját hazájukban színpadra lépni.  

Szilárd meggyőződésünk, hogy a Magyar Állami Operaháznak, mint a nemzeti operajátszás letéteményesének, társulati formában kell működnie.  A nyilvánosság figyelmét felhívjuk: elbocsátandók között, magas szakmai díjakkal kitüntetett művészek vannak, több Kossuth-díjas. Nem hisszük el, hogy az ország, az operaház gazdasági helyzetét néhány tucat művész jogos és méltó foglalkoztatása rontaná.  

E lépések ellen tiltakozunk és kijelentjük, hogy minden törvényes eszközt és lehetőséget meg fogunk ragadni, hogy megakadályozzuk az esztelen rombolást a magyar kulturális élet első számú nemzeti intézményében, a Magyar Állami Operaházban!  Budapest, 2012-01-12   Magyar Operaénekesek Egyesülete
Kiadó: Magyar Operaénekesek Egyesülete

süti beállítások módosítása