A Biblia jeleneteiből készült darab próbája a veszprémi színházban

Százötven középiskolás diák próbálja vasárnap a Bibliát az Ádámok és Évák ünnepe című kezdeményezéshez csatlakozó veszprémi Petőfi Színházban.

A szolnoki színházból indult kezdeményezéshez 2010-ben csatlakozott a veszprémi társulat. Az első évben Az ember tragédiáját láthatták a nézők a diákok előadásában, most pedig a Biblia jeleneteiből születtek az alkotások - közölte Varga Róbert, a Petőfi Színház sajtófőnöke.

A Bibliát a Magyar Kultúra Napján, január 22-én mutatják be a Petőfi Színházban. Az előadásban láthatók majd részletek az Ószövetségből és az Újszövetségből is, a diákok többek között bemutatják Jákób, József és Lót történetét, de a bábeli zűrzavart is, modern feldolgozásban, az Újszövetségből pedig az irgalmas samaritánus, a tékozló fiú jól ismert történetét, valamint Jézus főpapi imáját. A jeleneteket a csoportok maguk választották, a munka nehézségét az adta, hogy nincs előre megírt szövegkönyv, mindenkinek magának kellett a szöveget megalkotni, a jelenetet létrehozni. Ha volt rá igény, a színház ezúttal is biztosított színészi segítséget. A jeleneteket a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola pár perces zeneszámai kötik össze.

"Nagyon különböző, kreatív, egyéni produkciók születtek" - mondta Pataki András rendező, aki egységbe szerkeszti a középiskolások produkcióit.
Kiemelte, a színház vezetése fontosnak tartja, hogy a teátrum teret adjon a diákok bemutatkozásának, ezáltal is becsalogassa őket a színházba. Az előadás létrehozásával számukra más megvilágításba kerül a színház, nemcsak társadalmi eseményként gondolnak egy-egy előadásra.
Ezt hangsúlyozta a pápai Petőfi Sándor Gimnázium két diákja is, a tizedikes Meizer Bence - aki tavaly már részt vett Az ember tragédiája bemutatójában, amikora londoni színt adta elő iskolája, ő pedigidén a Sátánt alakítja Jób történetében - és a kilencedikes Schmidt Martin, aki azt mondta, először jár a Petőfi Színházban. Már az különleges, nem mindennapi élmény, hogy a művészbejárón keresztül jöhet be, bár még nem szokott hozzá, hogy Schmidt művész úrnak szólítsák... - tette hozzá viccesen.
A veszprémi, balatonalmádi, pápai és várpalotai középiskolák vasárnap késő estig próbálnak, de jövő pénteken és szombaton is színpadra állnak még.

 

Forrás: MTI, naplo-online.hu

süti beállítások módosítása