A színházak átvételéhez tetemes adósság is jár

Miniszteri biztossá nevezték ki a közelmúltban Fekete Pétert. A Békéscsabai Jókai Színház igazgatója kilenc intézmény, köztük az általa irányított teátrum városi átvételénél segédkezik. Erről a Békés Megyei Hírlapnak beszélt, az interjút szemléztük, akárcsak a Vasárnap reggel adatait az átvételekkel kapcsolatban.

feketepeter

A Békés Megyei Hírlap interjúja:
- Miben áll a feladata? 
- A szaktárcától arra kaptam megbízást, hogy többek között az eddig megyei kézben lévő nyíregyházi, egri, veszprémi és békéscsabai színháznál segítsem a városi átvételt. A legfontosabb vezérlő elv, hogy az átadásnál csorbítatlanul kerüljenek át a megyeszékhelyekhez az intézmények ingatlanjai, ingóságai, valamint a szellemi vagyon is.
- Milyen helyzetben veszi át Békéscsaba a színházat? 
- A teátrum, ellentétben más honi színházakkal, jelzálogmentes, nincsenek közüzemi tartozások, hosszú távú kötelezettség-vállalások. Békéscsaba jól karbantartott épületekkel rendelkező, adósságoktól mentes színházat vehetett át januártól.
- A finanszírozás módja egyelore még nem ismert. Menynyiben érinti ez a jelenlegi és az eloőtünk álló évadot? 
- Jelenleg folynak az egyeztetések arról, hogy a kieső megyei bevételeket milyen forrásból pótolják a fenntartók. Júniusig tart a mostani évad, melyet nem érint az átadás- átvétel. A következő terveit februárban kell elkészítenünk. Az összeállításnál, a változatos programokon túl, a társulat és a helyi muhelymunka megtartása a legfontosabb szempont.

A Vasárnap reggel szerint százával válhatnak munkanélkülivé köztisztviselők az átvételekkel:

Százával válhatnak munkanélkülivé a köztisztviselők, miután a megyei önkormányzatok tulajdonait átvette az állam. A megyékben úgy vélik, hogy szükség volt az állami segítségre, de az átadás-átvétel gyakorlati megvalósítása több helyen is akadozik.
Arról nincsenek egyelőre teljesen pontos adatok, hogy mekkora az az adósságállomány, amely átkerül az államhoz, de a legtöbb becslés 180 milliárd forint körülire teszi az összeget. A bizonytalanság az idővel el fog múlni: szükség van még átfutási időre ahhoz, hogy minden frissen átvett megyei intézménytől megérkezzenek a pontos adatok, hogy 2011. december 31-én mennyi volt az adósságállományuk.
Sokatmondó részadat azonban az, hogy az Állami Számvevőszék összesen mintegy 162 milliárd forintban állapította meg azt az összeget, amellyel csak a pénzintézeteknek tartoztak az önkormányzatok egy évvel korábban - 2007 végén ez még alig 18 milliárd volt. A tartozások legnagyobb részét ez teszi ki, ám az állam is sokat nyerhet az ügyleten: ugyan nem készült számítás, hogy mekkora az átvett cégek és ezek tulajdonainak összértéke, de a 160-180 milliárdnál biztosra vehető, hogy több. A legtöbb megyében 15-30 költségvetési intézmény kerül át állami tulajdonba.

Nagyobb problémát jelent a korábban a megyei intézményeknél dolgozók sorsa. Meglepő módon azt a törvényt kellett figyelni minden megyében, amelyet Esztergom néhány önkormányzati tulajdonának átvételéről hoztak meg. Ebben írták le ugyanis azt az új szabályt, hogy azoknak a köztisztviselőknek, akik munkájára az új Megyei Intézményirányító Központ nem tart igényt, a munkaviszonya vagy azonnal, vagy két hónap után meg is szűnik.

süti beállítások módosítása