Koltay Gábort támogatta a miskolci társulat

Rövid bemutatkozó előadást tartott kedden a Miskolci Nemzeti Színház vezetői posztjáért induló két pályázó, Kiss Csaba és Koltay Gábor a társulat előtt. A bemutatkozást követően szimpátiaszavazást is tartottak, amelyen Koltay Gábort támogatták a színház dolgozói.

A két jelölt beszélt pályázatáról és a társulat által felett kérdésekre is válaszolt. Koltay Gábor filmrendező, a Szabad Tér Színház egykori vezetője, aki néhány hónapig a fővárosi József Attila Színházat is igazgatta, úgy fogalmazott: nem szeretné a színház jelenlegi közösségét felforgatni, meg akarja ismerni a társulatot és ezekre az értékekre akar építeni.

Ahogy aboon.hu fogalmazott, Koltay Gábor a színház – tágabban a művészetek – feladatát abban látja, hogy a múlt megismerése révén segítse a jelen megértését és a jövő tervezését. "Olyan művészeti intézményként beszélt a színházról, amelynek értékeire lehet építeni – ő építene – ígérte. Ugyanakkor fejleszthetőnek tartja ezt a színházat. A város határain túlmutató szerepkört teljesítő művészeti intézménnyé tenné a miskolcit, hogy szellemi központja, együttműködő partnere legyen az Eger, Debrecen, Kassa határolta régiónak. Arról is beszélt, hogy bár elsősorban a színpadon megszülető előadások, és ezek minősége számít, de elegendő alkotóvágyat lát a társulatban ahhoz is, hogy televíziós produkciók létrehozásában vegyenek részt. Mindenkit továbbfoglalkoztatna. Műsortervében hangsúlyos szerepet szán a történelmi daraboknak – ez művészetfelfogásából is következik -, de hogy milyen rendezőkkel dolgozna együtt, arról konkrétumot keveset mondott: “a legjobbakkal”. Állította: Kiss Csabával, és a riválisa pályázatában is szereplő Kesselyák Gergellyel szívesen dolgozna együtt" - fogalmaz aboon.hu cikke .

koltayek

Kiss Csaba rendező, drámaíró azt ígérte: nagyon egyértelműen fog fogalmazni, és megválasztása esetén bármit, amit mond számon lehet majd kérni tőle. Ha pedig nem őt választják a posztra, rendezőként is szívesen dolgozna a Miskolci Nemzeti Színházban – tette hozzá. A boon.hu szerint Kiss Csaba nem ígérte, hogy mindenkit továbbfoglalkoztat, de szavaiból kiderült: a változások az énekkart és zenekart, illetve a színészeket érintenék. Az énekkart és a zenekart bővítené, és 8-10 színészt, illetve 4-5 főiskolás gyakorlatos színészt szerződtetne. A fiatalítást azzal indokolta, hogy vannak színművek, amelyeknek ma nem oszthatóak ki ebben a színházban a szerepei (például a Romeo és Júlia). "Művészeti programjában a nemzeti színházi jelleg megtalálása a hangsúlyos: miben különbözik a miskolci a többi nemzetitől. Ő ezt a magyar drámairodalom bemutatásában juttatná érvényre. Minden évadban lenne egy klasszikus magyar dráma, amely több szálon kapcsolódik a színház műsortevéhez, a város kulturális életéhez, és minden évadnak lenne egy kortárs szerzője is. Rendezői rendszeresen látogatnák a helyi iskolákat, élőbbé téve a kapcsolatot a színház és az oktatás intézményei között. Nyaranta a határon túli magyar színházak előadásaiból szerveznének fesztiválokat Miskolcon, és egy másik programsorozat keretében az európai színiakdémiák legjobb produkcióit hoznák el ide" - írja a lap.

A szimpátiaszavazáson Koltay Gábor 111:60 arányban nyert, 30-an nem szavaztak, 7 voks pedig érvénytelen volt.

A közgyűlés tagjai január 31-én szavaznak. Előtte, még szerdán a fővárosban a szakmai bíráló testület is véleményezi a pályázatokat – ebben ketten képviselik a színházat: ők Koltay Gábort támogatják ma is, a társulat többségének akaratával megegyezően, ezt ígérték a keddi meghallgatáson. A miskolci önkormányzat kulturális bizottsága január 26-án találkozik Kiss Csabával és Koltay Gáborral.

Forrás: MTI, boon.hu

Koltay Gábor hamarosan közzéteszi pályázatát a Színház.hu-n.

 

Kapcsolódó anyagok:

 

  • Februárban már eldől, ki vezeti Halasi Imre távozása után a Miskolci Nemzeti Színházat: Kiss Csaba vagy Koltay Gábor. Ezen a héten kerül sor a szakmai bizottság előtti meghallgatásra. Ez alkalommal, a ...»


  • Koltay Gábor miskolci terveiről beszélt

    Koltay Gábor miskolci terveiről beszélt

    Koltay Gábor is pályázik a Miskolci Nemzeti Színház vezetői posztjára. A Balázs Béla-díjas filmrendező (korábban a Szabad Tér Színház igazgatója) elképzeléseiről mesélt. Lapszemle. ...»


süti beállítások módosítása