Próbatáncot tartott a Magyar Nemzeti Balett

Január 15-én hazai balett növendékek és táncművészek mellett tíz országból érkeztek balerinák és balett táncosok a Magyar Nemzeti Balett próbatermébe, hogy tudásukról számot adva esélyessé váljanak egy egy évadra szóló szerződés elnyerésére a Magyar Állami Operaház balettkarába.

A próbatáncra több mint kétszáz táncos adta be jelentkezését adataival és video-anyagokkal, a válogatóra huszonnyolcan kaptak meghívást. A megjelenteknek Pongor Ildikó Kossuth-díjas művész, a Magyar Nemzeti Balett balettmestere tartott közös gyakorlatot, a második rész modern óráját Venekei Marianna balettmester vezette. A zsűriben a hazai balettművészet nagyságai foglaltak helyet: a két említett balettmester mellett Solymosi Tamás balett igazgató, Kövessy Angéla balettmester, Pártay Lilla koreográfus és Lázár György vezető korrepetitor.

balett

fotó: Csillag Pál

Solymosi Tamás rövid összegzésében kiemelte: „A próbatánc több szempontból fontos esemény. A kiírásra jelentkezők számarányából felmérhető, hogy a nemzetközi szakma mennyire tartja a szemét a Magyar Nemzeti Baletten. Rövid kiírási időszakkal, és annak ellenére, hogy a társulat nem nemzetközi szaklapokban, hanem a weboldalán és kizárólag interneten hirdetett, több mint kétszáz jelentkező küldött anyagot a válogatásra. Tapasztalatot jelentett, hogy a próbatáncra rengeteg ázsiai fiatal jelentkezett – a távol-keleti balettiskolák számos tehetséget indítanak útra az utóbbi években. Egy ilyen jellegű megmérettetéseknek természetesen nem az a célja, hogy huszonöt jelentkezőből huszonöt kimagasló tehetséget válogassanak, mindemellett fontos minőségi szemlének tekinthető. A kiválasztást nagyban meghatározza majd a Magyar Nemzeti Balett repertoárja, profilja – ehhez választ majd alkalmas táncművészeket a vezetőség.”

 

A társulat új tagjáról, vagy tagjairól csak később születik döntés. Solymosi Tamás balett igazgató és Kövessy Angéla balettmester további táncosok tudását is felméri a közeljövőben, s csak ezt követően történik meg a kiválasztás.

süti beállítások módosítása