Beszélgetés és jazz Pintér Bélával

A Konzervnyitó Akciócsoport  Tündöklő középszer? címmel ismét interaktív zenés beszélgetést rendez a Marczibányi Téri Művelődési Központban, melynek vendége Pintér Béla lesz.

"Minden alkotó ismétli önmagát. Legalábbis az az alkotó, akinek van saját stílusa. Azok,  akik szerint én ismétlem önmagam, valójában nem szeretik a stílusomat."  (Pintér Béla - Origo 2008. november 28.)

Az akciócsoportról:

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Konzervnyitó Akciócsoport egy rendhagyó művészi közösség. Tagjai: ÁVÉD JÁNOS - szaxofon; BACSÓ KRISTÓF - szaxofon; BARCZA HORVÁTH JÓZSEF - nagybőgő; DÉS ANDRÁS - ütőhangszerek; LUKÁCS MIKLÓS - cimbalom; SZABÓ DÁNIEL - zongora. A csoport havi rendszerességgel szervez koncertsorozatot, ahol alkalmanként más-más témát jár körül. A témák az esetek többségében nem zenéhez kapcsolódóak, kiválasztásuk elsődleges szempontja, hogy inspirálóak legyenek. A tagok egyik fő célja, hogy újabb és újabb kihívások elé állítsák magukat, és hónapról hónapra új darabokkal rukkoljanak elő az adott témával kapcsolatban.

A zenészek mellett az est másik főszereplője egy, az adott témában kompetens vendég. Az est egyik fő mozgatórugója pedig az interaktivitás, hiszen nemcsak a meghívók kérdezik a meghívottat, hanem a vendég is hozzászól a koncerthez, és természetesen a közönség aktivitására is számít a csoport. Reményeik szerint koncertsorozatunk igazi közösségteremtő erővel bír, ahol párbeszéd alakul ki zene és társművészetek, hozzáértők és laikusok, előadók és közönség között.

pinterbela

Fotó: Pályi Zsófia

Néhány szó Pintér Bélával 2011-ből:

Nemrég úgy fogalmaztál, „kegyetlenebb színházra vágyom”. Hogy értetted ezt?

Pintér Béla: Kerekebb színházra?

Lehet, hogy a kegyetlenebb kerekebb is...

Pintér Béla: Hm... Ha valós kérdéseket teszünk fel, talán az lehet kegyetlen. Akkor sajognak a sebek, amiket fel kell tépni. Nem biztos, hogy jól fogalmaztam, amikor a kegyetlen szót használtam. A fájdalmas találóbb. Minden második ember arról faggat, szeretnék-e nagyobb színházban dolgozni. Erre mindig azt válaszolom, nem, de pontosabb, erősebb, humorosabb és – artaudi értelemben- kegyetlenebb színházat szeretnék csinálni, olyat, amilyet most is képviselünk. Az elmélyülés lenne a cél.

Vágyad milyen változásokban érhető tetten?

Pintér Béla: Nehéz kérdés. Talán abban érhető tetten, hogy megszületett a Szutyok. Időközben rájöttem, hogy nem lehet mindig megugrani a lécet. A Párhuzamos óra kevésbé sikerült. Az ember képtelen szüntelenül kifordítani magát. Lehetetlen egyfolytában harakirit elkövetni a színpadon. Van, amikor egyszerűen nem megy olyan mélyre a kés... Min nevetsz?

Legutóbb a Démon gyermekeihez forgattam veled egy videót, az akkori beszélgetésünk során is a harakirihez lyukadtunk ki...

Pintér Béla: (Nevet.) Igen? Az könnyen lehet… Ez a japán kultúra iránti vonzalmam miatt alakulhatott így.. Az ősi japán kultúrában megtalálok valamit, a magyar, népi, tradícionális lepusztultból.... (Nevetünk.)

Pintér Béla: Letisztultat szerettem volna mondani..

Egy kicsit fáradtnak tűnsz. Hogy „bírod” a társulatvezetést, az alkotást? A társaid segítenek a munkában? Ezt azért kérdezem, mert azt nyilatkoztad, hogy már csak a munkán keresztül érintkeztek egymással.

Pintér Béla: Vége a huszas, harmincas éveinknek, amikor minden óránkat együtt töltöttük. Az a fajta élet, amit akkor űztünk, nem folytatható a végtelenségig. Ismerjük egymást, de senkivel nem állok már olyan szoros kapcsolatban mint akkor, de így is elég jó előadásokat tudunk együtt létrehozni.

Úgy fogalmaztál „külső és belső kényszer előadást csinálni”.

Pintér Béla: Igen, de állandóan kérdések motoszkálnak bennem: meddig futja a tehetségből, meddig tudok jó darabokat írni, meddig engedi ezt a jóisten? Félek attól, hogy elmúlik, elfogy az ami adatott, mert rosszul gazdálkodtam vele. Csak reménykedhetek abban hogy, jön újra olyan pontos és jó sugallat, mint amilyen például a Szutyok volt. Az ember lát pozitív és negatív példákat, én Bunuelét szeretném követni. Utolsó leheletéig fantasztikus filmeket készített, minél vénebb, annál élőbb, nagyobb, érvényesebb lett. Folytatás itt.

 

KONZERVNYITÓ AKCIÓCSOPORT 
TÖBB MINT JAZZ. Interaktív zenés beszélgetés 
JANUÁR 28., SZOMBAT 20.00 
TÜNDÖKLŐ KÖZÉPSZER? 
Vendég: Pintér Béla, rendező 
A Színházkolónián jegyért játszhat! A válaszokat január 25.-ig, szerda éjfélig várják. 
Eredményhirdetés: január 26-án.

süti beállítások módosítása