A magyar helyzet miatt fordulnak az EB-hez német színházigazgatók

Az Európai Bizottsághoz fordulnak német színházigazgatók, hogy kifejezésre juttassák aggodalmukat a magyarországi művészeti szabadsággal kapcsolatban - mondta szerdán Ulrich Khuon, a berlini Deutsches Theater igazgatója, a színházi és zenei szakembereket tömörítő országos érdekképviselet (Deutscher Bühnenverein) színházigazgatói tagozatának vezetője egy rádióműsorban.

A berlini-brandenburgi közszolgálati műsorszóró társaság (RBB) Kulturradio nevű csatornáján elhangzott interjúban Ulrich Khuon kifejtette: azt várják az Európai Uniótól, hogy a brüsszeli bizottság révén "gyakoroljon hatást" Magyarországra a művészi szabadság biztosítása érdekében. A német színházigazgatók tömörülése "mozgósít más hálózatokat is", köztük az Európai Színházi Értekezlet (ETC) nevű szervezetet és a Mitos21 európai színházi szövetséget - tette hozzá.

duplalead

A lépésekről a német színházigazgatók kedden véget ért kétnapos nürnbergi tanácskozásán határoztak. Sajtóbeszámolók szerint az értekezleten, amelyen mintegy 90 vezető német színházi szakember vett részt, arról is döntöttek, hogy az európai operák tömörülését is bevonják a kezdeményezésbe. Rolf Bolwin, a Deutscher Bühnenverein ügyvezető igazgatója beszámolók szerint a magyarországi helyzetet értékelve azt mondta: "képtelenség, hogy az unió természetes adottságként kezeli a művészeti szabadságot, miközben egy tagállamban lábbal tapossák éppen ezt a szabadságot".

süti beállítások módosítása