Három mesterképzés indul az SZFE-n

Három mesterképzés indul a 2012/13-as tanévben a Színház- és Filmművészeti Egyetemen: a Látványtervező művész szak mellett a Filmrendező és Dokumentumfilm-rendező művész képzésekre először jelentkezhetnek a filmezés iránt érdeklődők. A jelentkezési határidő február 15-e. Az eddig itthon nem létező nemzetközi szintű filmes képzés szakfelelősei M. Tóth Géza, Almási Tamás és Gothár Péter.

Az előző tanévben a Színház- és Filmművészeti Egyetem első önálló MA-képzéseként indított Mozgókép Látványtervező Művész szak az Oscar-jelölt M. Tóth Géza animációs filmrendező irányításával elsősorban játék- animációs- és reklámfilm, valamint a televíziós és színházi produkciók készítése iránt érdeklődő szakembereket képez.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem 2012-ben először indítja Filmrendező művész mesterszakát. A 4-8 fős osztályokban zajló képzés komolyan veszi a tehetséggondozást: a szoros tutoriális tanár-diák kapcsolat mellett személyre szabott feladatokkal igyekszik a szakmai fejlődést biztosítani. Az elméleti és gyakorlati képzés Európában egyedülálló módon nem pusztán a szakma elsajátítását tűzi ki céljául, hanem társadalmi és művészi ismeretekben jártas, széles látókörű kreatív értelmiségi foglalkozásként igyekszik értelmezni a filmrendezést. A 2012-ben induló osztály vezetője Gothár Péter Kossuth-díjas film- és színházrendező lesz, de mások mellett Pálfi Györggyel, Szász Jánossal, Török Ferenccel és Miklauzic Bencével is találkozhatnak majd a hallgatók.

szfe

Szintén először indul Magyarországon 2012-ben felsőfokú diplomát adó Dokumentumfilm-rendező művész szak, Almási Tamás irányításával. A dokumentumfilm készítés virágkorát éli Európában és a tengerentúlon is, nem egészen szinkronban a magyar gyakorlattal. Ez a gondolat váltotta ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetéséből és a szakfelelős, Almási Tamás, Kossuth-díjas dokumentumfilm rendezőből, hogy elindítsák a képzést.

A dokumentumfilm-rendező MA-képzéssel párhuzamosan indul – szintén Almási Tamás vezetésével – a dokumentumfilm-rendező mesterképzés nemzetközi változata: a DOCNOMADS kurzus szintén felsőfokú diplomát ad, az oktatás nyelve pedig angol lesz. Az idegen nyelvű képzés két másik egyetemmel közösen jön létre: egy félévet a portugál (lisszaboni), egyet a belga (brüsszeli) partnerintézménynél hallgatnak a diákok. A világ bármely részéről jelentkezhetnek az érdeklődők. A kurzusra felvételt nyerő tanulók utaztatását, lakhatását és ellátását az Európai Unió részben vagy egészében támogatja. Felvételivel kapcsolatos bővebb információ az egyetem weboldalán, a felvi.hu oldalon keresztül, illetve a felsőoktatási tájékoztatóból érhető el.

Tovább az egyetem oldalára.

süti beállítások módosítása