Kemény Henrik hamvait a Népligetben szórják szét

Kemény Henrik bábművész hamvait - végakaratának megfelelően - a budapesti Népligetben szórják szét január 29-én, délután 15 órakor - tájékoztatta Láposi Terka, a Korngut-Kemény Alapítvány kuratóriumának elnöke csütörtökön.

Emlékezetett arra, hogy a Kossuth-díjas bábművész már évekkel ezelőtt kinyilvánította: "A Ligetben szórják szét a hamvaimat. Ezt szeretném! Ott születtem, ott van az életünk."
Hozzátette: Kemény Henrik január 29-én töltené be 87. évét. A liget 1953-as államosítása óta szinte minden vasárnap szétnézett ott 15 és 16 óra között a Kemény Bábszínházban, amely azonban 2011. október 2-án leégett.
Az általa Bódénak nevezett Kemény Bábszínház maradványai előtti tisztáson szórják szét hamvait, hogy "itt találjon békére az eddigi magyar bábművészet legeredetibb és legzseniálisabb vásári bábjátékosa" - fogalmazott Láposi Terka.

kemenyhenrik A Kemény Henrik hamvait tartalmazó urnát hétfőn Debrecenben, a Vojtina Bábaszínházban ravatalozták fel, ott vettek búcsút tőle barátai, tanítványai, tisztelői.
Kemény Henrik 1925. január 29-én Budapesten született. A Bábszínészképzőn 1964-ben végzett. A család mutatványos bódéjában nőtt fel, az apja és nagyapja által teremtett, több mint százéves hagyományokat folytatta. 1931 óta lépett fel, 1935-ben játszotta el első főszerepét, s faragta ki első bábfiguráját. 1945-ben vette át édesapjától a színházat. 
Az 1950-es évek elején felszámolták a népligeti vurstlit, ekkor az Állami Bábszínházhoz került. Az itt töltött két évtized alatt bábokat tervezett és készített, játszott, majd visszatért a vándorszínházhoz. Dolgozott tévéműsorokon is, nevéhez fűződik Vitéz László mellett a Zsebtévé Hakapeszi Makija és Süsü, a sárkány is.  
2002-ben kiváló művész címet kapott. 2005-ben Kossuth-díjjal tüntették ki a hazai vásári bábjáték legtisztább hagyományainak őrzése és terjesztése érdekében végzett tevékenységéért, hét évtizedes, országszerte ismert és elismert legendás művészetéért. 2008-ban Prima-díjat kapott.

süti beállítások módosítása