Lakásszínházi produkció, mesebalett Zalaegerszegen

Musical, vígjáték, kortárs magyar dráma, lakásszínházi produkció és interaktív mesebalett is szerepel a zalaegerszegi Hevesi Sándor idei műsortervében. A bemutatókról Besenczi Árpád igazgató szerdán tartott sajtótájékoztatót.

Az igazgató kiemelte a február 20-iki lakásszínházi előadást: Spiró György Prah című kétszemélyes darabját egy Ady utcai 50 négyzetméteres, földszinti lakásban mutatják be. A lakásszínházi előadásokból Kapukód:01 címen sorozatot is tervez a zalaegerszegi színház. 
Február 24-én a Rongyláb (Footlose) című musicalt mutatja be a társulat. A zenés történetben a chicagói nagyvilági srác egy álmos, vidéki kisvárosba költözik, ahol egy diszkóbaleset miatt betiltották a zenét és a táncot, amelyen az ifjú mindenképpen változtatni akar. A Rongylábban a zenéé és a táncé a főszerep, a nagyszínpadi produkcióban 34 színész és táncos lép színpadra. Az igazgató megemlítette, hogy a zenés játékot teljesen új - Madák Zsuzsanna dramaturg és Lendvai Zoltán rendező által készített - fordításban állítják színpadra, a dalszöveget pedig a zalaegerszegi származású Galambos Attila fordította.
Március végén tartják László Miklós Illatszertár című vígjátékának premierjét. Az igazgató kiemelte: László Miklós a századforduló egyik leghíresebb kabarészerzője volt és az Illatszertár az egyetlen magyar bohózat, amelynek alapján Hollywoodban filmet forgattak. 

besencziBesenczi Árpád említést tett arról is, hogy a zalaegerszegi színház idén ünnepli a harminc éves jubileumát, ennek jegyében a Ruszt-korszakot idéző darabbal kezdődik a 2012-2013-as évad: Lessing Bölcs Náthán című drámai költeményét Tordy Gézával a címszerepben, Csiszár Imre rendezésében mutatják be októberben. Ezzel párhuzamosan Fafej, a tengerész címmel egy gyermekdarabot is műsorra tűznek. A 2012-es év utolsó bemutatója a La Mancha lovagja című musical lesz Pinczés István rendezésében.
Besenczi Árpád szólt két koprodukcióról is: májusban a Keresztury művelődési házzal közösösen mutatják be Az állatok farsangja című interaktív mesebalettet. A szerepeket 50-60 művészeti általános iskolás diák táncolja majd. Nyáron pedig a Kvártélyház társulatával közösen állítják színpadra Paul Pörtner Hajmeresztő című bűnügyi játékát.
Az igazgató szólt arról is, hogy januártól a színház fenntartója a városi önkormányzat. Korábban hatvan százalékban a város, negyven százalékban a megyei önkormányzat fenntartása alá tartozott az intézmény. Az igazgató kiemelte, hogy a színház anyagi helyzete rendezett, egy év alatt 8600-ról 9500-ra nőtt a bérletesek száma, ami az igazgató szerint egy 60 ezres lélekszámú városban jó eredménynek számít.
Madák Zsuzsanna dramaturg a Tantermi deszka programjairól elmondta: beavató színházi előadás keretében áprilisban kortárs magyar drámát mutatnak be. Háy János Völgyhíd című drámája a fiatalokról, a fiataloknak szól, a darab fő témája a szerelem, a halál, de ennek ellenére az előadás központi mondanivalója nem az öngyilkosság lesz, hanem a fiatal generáció útkeresése.

süti beállítások módosítása