Mi történt a Gödörrel? - Választ adtak

Nem etikus, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) pályáztatás nélkül döntött a Gödör és annak vendéglátása üzemeltetéséről - mondták csütörtöki sajtótájékoztatójukon a budapesti kulturális központban január 31-ig működő Gödör Klub vezetői.

Englert Róbert, a Design Terminál Nonprofit Kft. ügyvezetője kedden jelentette be, hogy Gödör Klub működtetését február 1-től a Design Terminál veszi át, a programszervezéssel a Volt Fesztivál és a Balaton Sound programigazgatóját, Muraközy Pétert bízták meg. Az összevonás okaként az ügyvezető a racionális működtetést jelölte meg.

10 milliárd forintról
Filep Ákos építész, a Gödör Klubot üzemeltető Uni-co Kft. ügyvezetője a csütörtöki sajtótájékoztatón kiemelte: a Gödör-beruházásnak 2002-ig csak az első üteme valósult meg, majd az építkezés leállt. Ezután az ingatlan vagyonkezelője a kulturális tárca, majd a KIM Vagyonkezelő Központja lett, amely a jelenlegi tervek szerint 2013 végéig folytatná le a beruházás második ütemének befejezését, mintegy 2 milliárd forintból; az ingatlanban így összesen "10 milliárd forint állami pénz áll majd" - összegzett a szakember.

godor

Váratlanul érkezett a hír: költözni kell

Szerinte ezért is különösen fontos lenne, hogy a vagyonkezelő - akárcsak az Uni-co Kft. 2002-ben - nyílt pályázat keretében döntsön az üzemeltetőről. Filep Ákos hangsúlyozta: a Gödör Klub sikeresen bizonyította, hogy közpénzek igénybevétele nélkül, a vendéglátás bevételeire alapozva is lehetséges színvonalas kulturális központot létrehozni és működtetni Budapest szívében. Az Uni-co üzemeltetői szerződése 2011. december 31-én járt le, ezt a vagyonkezelő két lépcsőben 2012. január 31-ig hosszabbította meg, azzal a kéréssel, hogy a Kft. adjon ajánlatot a Gödör további működtetésére.
A tárca által kért komplex üzemeltetési-működtetési-beruházási ajánlat el is készült, írásbeli válasz azonban nem érkezett rá, csak kedd reggel egy telefonhívás, azzal, hogy kilenc év után január 31-én költöznünk kell - folytatta Filep Ákos. Hozzátette: hiába jelezték a tárcának, hogy három hónapra lenne szükségük a levonuláshoz, végül csak a sajtóval egy időben értesültek a döntésről. Filep Ákos tudomása szerint a Gödör vendéglátását a jövőben a Sziget Kft. vendéglátóipari cége kapja meg, szintén pályáztatás nélkül.

"A lényeg a részletekben rejlik"
Mint a Gödör Klub vezetői emlékeztetettek, az intézmény évi több száz koncerttel az "élőzene fellegvárának" számított, rengeteg színházi programnak, kiállításnak, irodalmi estnek, szakmai szimpóziumnak adott otthont, valamint szerepet vállalt a környezetvédelemben és a szociális tevékenységben is. Éppen csütörtökön kezdődik a helyszínen a 13. VilágVeleje Fesztivál, majd a Gödör Klub január 29. és 31. között nagyszabású programsorozattal búcsúzik jelenlegi otthonától.
"Lehet ebből egy trendi szórakozóhelyet csinálni és hozzátenni a Sziget civil programjait, de a lényeg a részletekben rejlik" - fordult Filep Ákos a sajtótájékoztatón megjelenő Muraközy Péterhez. A leendő programszervező válaszában hangsúlyozta: nem tervez profilváltást, és néhány hónapot kért, hogy ezt bizonyíthassa. Muraközy Péter visszautasította, hogy a megbízás elnyerésében szerepet játszott volna a KIM-et vezető Navracsics Tiborhoz fűződő ismeretsége, hangsúlyozva: eddigi szakmai tevékenysége számított.
Filep Ákos a Gödör Klub jövőjéről szólva közölte: az intézmény elnevezése az Uni-co Kft. szellemi tulajdona, így annak használatát nem engedélyezik az új üzemeltetők számára; jelenleg új helyet keresnek, ahová a Gödör Klub átköltözhet. Muraközy Péter az MTI-nek elmondta: tiszteletben tartják Filep Ákos döntését, és új nevet keresnek a Gödörben várhatóan február 10-én megnyíló kulturális központnak.

süti beállítások módosítása