Pesty-Nagy Kati: mást szánnak a színház élére

Sokrétű a Pesty-Nagy Kati által elképzelt kínálat a székesfehérvári Vörösmarty Színházban a Magyar Hírlap beszámolója szerint melyben a szakmai bizottság és a közalkalmazotti tanács által támogatott igazgatójelölt kifejti: úgy érzi, valaki vagy valakik mást szánnak a színház élére.

A kérdésre, miért pályázata miért viseli a Felelősség minden téren címet és mit ért ez alatt Pesty-Nagy azt felelte egyszerre tartozik felelősséggel a városnak, a nézőknek, a társulatnak és a magyar színházi szakmának. "Meggyőződésem, hogy egy színházigazgatói pozícióra nem lehet általánosságban pályázni, az adott teátrum környezetét, közönségét, lehetőségeit kell figyelembe venni. Első alkalommal pályázom ilyen posztra, és azért tettem, mert felelősséget érzek a Teátrum és a Társulat iránt. Immár csaknem két évtizede állok kapcsolatban a Vörösmarty Színházzal, asszisztensként dolgoztam itt, később itt rendeztem meg a diplomamunkámat. Jól ismerem a társulat tagjait, sokukkal folyamatos munkakapcsolatban állok" - nyilatkozta az igazgatójelölt.

pesti

"Ebben az évadban is csökkent az eladott bérletek száma, a nézőszám pedig csak egyetlen gyermekelőadásnak köszönhetően emelkedett. Ha egy városnak egyetlen kőszínháza van, vezetésének a teljes lakosságot kell kiszolgálnia. Manapság ezt a fajta hozzáállást sokan a népszínházas jelzővel illetik, amely kifejezés negatív konnotációkat hordoz. Pedig az, ha valaki a közönség szélesebb rétegét igyekszik megszólítani, nem feltétlenül jelenti a művészi igénytelenséget. Így aztán a nézők elvárásait is szem előtt tartanám. Alapvetésem, hogy a nézőt soha, semmilyen körülmények között nem szabad lenézni. Senki sem kevesebb pusztán azért, mert nem csak nagyon komoly, elvonatkoztatott darabokra hajlandó beülni. Számomra a „népszínház” a műfaji és tematikus sokszínűséget jelenti: az általam tervezett repertoárban a nagy érdeklődésre számot tartó zenés darabok mellett megtalálhatók a kísérleti jellegű, komoly prózai előadások is" - tette hozzá Pesty-Nagy Kati, akinek azonban úgy tűnik, a város polgármesterét, Cser-Palkovics Andrást mintha zavarná, hogy pályázott, annak ellenére, hogy úgy tujda, csak egy pályázat nem felel meg a kiírásnak.

"Amikor legutóbb találkoztam vele, kifejezetten idegesnek tűnt. Határozott jelét adta, hogy nem engem szeretne a színház élére, mintha baj volna, hogy vettem a bátorságot, pályázni mertem, s hogy a pályázatom elnyerte a többség tetszését. Pedig szerintem egy felelős városvezetőnek boldognak kellene lennie, hogy született egy olyan minőségi, jól átgondolt pályázat, amelyet mind a szakma, mind a társulat örömmel fogadott" - árulta el

A közgyűlés ma dönt a székesfehérvári igazgatóról.

A Színház.hu meg nem erősített információi szerint Szabó Károly, a színház jelenlegi operatív igazgatója lehet a nyertes, aki Quintus Konrád igazgatóhelyettessel közösen pályázik. Ők is az elpártolt nézőket szeretnék visszacsábítani, ami részben már sikerült is. Népszerű, szakmai körökben is jegyzett színházzá szeretnék fejleszteni a fehérvári teátrumot, ennek kulcsát a "produkciós termék" jobb értékesítésében látják.

 

A Színház.hu értesülései szerint, hogy a miskolci színházban, a társulat szimpátiaszavazása ügyében törvényességi vizsgálatot indítottak. Az eredmény 110-60 lett, Koltay Gábor javára.

Forrás: Magyar Hírlap, Színház.hu

süti beállítások módosítása