Botrány a norvég tömeggyilkosról készülő színdarab

Hatalmas felháborodást váltott ki egy dán színház, mely műsorra tűzött egy Anders Behring Breivik manifesztumából íródott darabot.

A Manifesto 2083 című színdarab a koppenhágai Cafe Teatret-ben készül, melynek igazgatója, Christian Lollike elmondta, azért keltette fel érdeklődését a Breivik által írt szöveg, mert meg akarja érteni, hogyan működik egy ilyen gyilkos elméje. Véleménye szerint a darab segíthet abban is, hogy a júliusi tragédiához hasonló ne fordulhasson elő többet.

Breivik az interneten jelentette meg 1500 oldalas dokumentumát, melyben egy nacionalista forradalom alapjait vázolja. Tervében azokat a kormányokat ítélte bukásra, melyek lehetővé tették, hogy muszlim bevándorlók telepedjenek le Európában.

Per Balch Soerensen, az egyik áldozat dán édesapja megdöbbenését fejezte ki, a hírrel kapcsolatban. Mint mondta, színdarabot rendezni a mészárlásról olyan, mintha elfogadhatónak tekintenék a történteket. Az apa hozzátette, nem próbálja megakadályozni a darab létrejöttét, hiszen a szabad véleménynyilvánításba ez is belefér.

A Manifesto 2083-at az ország politikai csoportosulásai sem nézik jó szemmel. A legtöbbek szerint nagyon rossz ízlésre vall, hogy valaki ehhez a témához nyúl, de kormány – az édesapáéhoz hasonló indokok miatt – nem tervez semmilyen lépést a darab bemutatása ellen, mely augusztus 23-ra van kitűzve.

Forrás: Kultúrpart, Huffington Post

süti beállítások módosítása