Szinetár Miklóst köszöntik az Operaházban

A péntek esti Denevér-előadás báli jelenetében köszönti a dalszínház társulata a közönséggel együtt Szinetár Miklós Kossuth-díjas rendezőt, a Magyar Állami Operaház címzetes főigazgatóját, örökös tagját és mesterművészét közelgő 80. születésnapja alkalmából.

Bár az igazi születésnapig, február 8-ig még több mint két hét van, az ünnepelt örömmel fogadta, hogy az általa rendezett Denevér-előadáson köszöntik. A produkciót a jelenleg nem működő Erkel Színházban mutatták be, de felfrissített változata évek óta műsoron van az Ybl-palotában is. Szilvesztert megelőzően indították az idei évad Denevér-szériáját, az alkotó szerint remek szereposztással.
Mint Szinetár Miklós az MTI-nek elmondta, legutóbbi rendezése, a Macbeth májusban lesz ismét látható. A Denevér mellett még a Carmen, a Cosi fan tutte, a Rigoletto és a Tannhäuser szerepel még ebben a szezonban dalszínház programján az ő rendezésében.

szinetar

2007-ben jelent meg Szinetár Miklós Operán innen, operán túl című könyve, február 6-án az Európa Könyvkiadó gondozásában lát napvilágot következő kötete, a Pályázat. Ahogy az előző munkának, az újnak is a magyar színházi világ a témája és terepe: az öt évvel ezelőttiben számos levél és dokumentum szerepelt, az új könyvbe csak két, valamilyen szempontból fontos eredeti írás került be.
"Bár a kötet a valóságon nyugszik, mégis inkább fikció. Vállalom, hogy én vagyok az egyik szereplője, a másik pedig egy negyven év körüli tanítvány, akit több figurából gyúrtam össze" - mondta Szinetár Miklós az MTI-nek.
A történetben egy fiatal rendezőt felkéri egy vidéki város vezetősége, pályázza meg a helyi színház igazgatói székét. A pályázó tanácsot kér Szinetár Miklóstól, ebből bontakozik ki kettejük levelezése.
"Sorolhatnám, ki mindenki kért tőlem valamiféle útmutatást hasonló helyzetben. Amit én írok a képzelt szereplőnek, az szinte azonos azzal, amit valóban mondtam, javasoltam. A tanítvány alakjában többen is magukra ismerhetnek, sőt a fiatalabb figurában az ifjú Szinetár is ott van" - jegyezte meg.
Hogy a kultúra mostani nehéz helyzetében mi a mű végkicsengése, pozitív vagy lehangoló, azt Szinetár Miklós nem árulta el. Annyit azonban elmondott, hogy ő éppen úgy érdeklődik az érdekes új eszmeáramlatok, az ezoterikus gondolatok iránt, mint a tanítvány. Hozzátette: hogy melyikük megy túl az érdeklődésen, azt majd a könyvbemutatón részletezi.

süti beállítások módosítása