Törvényességi vizsgálat indult a miskolci színházban

Törvényességi vizsgálat indult a miskolci színházban az igazgatói posztra pályázókról tartott szavazás ügyében. A Szinház.hu hírét Dobos Tímea, a városháza szóvivője megerősítette a boon.hu-nak. Az Észak Hírnök pedig kiszivárogtatott egy részletet Koltay Gábor pályázatából.

Dobos Tímea egyelőre annyit tudott elmondani: a jegyzőnek kötelessége megvizsgálni, hogy betartották-e a jogszabályokat, ezt más esetben is megteszi. Most is ez történik: bekérte a jegyzőkönyveket a színháztól, de nem kapta meg, csak a rövidített változatot. A lap megkereste a színház szakszervezeti vezetőjét, Balázs Andrást is, aki annyit mondott: a vizsgálat lezárultáig nem kíván nyilatkozni.

Tények az előzményekről 

A jelöltek a múlt héten bemutatkoztak a színház társulati ülésén, ahol a jelenlévők szimpátiaszavazáson mondtak véleményt és 111:60 arányban Koltay Gábort támogatták. A hírek szerint a színházi szavazással kapcsolatban az lehet a kérdéses, hogy kik szavaztak és miként jelenik meg szavazatuk a szakmai bizottság döntésében.

A szakmai bizottságban szavazattal rendelkezik a színház szakszervezete és a színház közalkalmazotti tanácsa egy-egy szavazattal. Ez megjelenhet kötött szavazatként, ami azt jelenti, hogy a szakszervezeti tagok, illetve a közalkalmazottak véleményét köteles képviselni delegáltjuk. És megjelenhet szabad szavazatként, ami azt jelenti, hogy a delegáltak akár a közalkalmazottak és a szakszervezeti tagok véleményével ellentétesen is szavazhatnak a bizottságban.

329 szavazólapot nyomtattak, de csak 262 közalkalmazott dolgozik a színházban. Koltay Gábor 111, Kiss Csaba 60 igen szavazata mellett 30-an nem szavaztak, 7 ember érvénytelenül szavazott. A pályázatokat elbíráló bizottság fővárosi ülésén szintén Koltay Gábor kapott többséget: rá öten, Kiss Csabára hárman szavaztak.

A lap információi szerint Koltay Gábor öt szavazatából kettő a színházat képviselő szakszervezeti vezető és közalkalmazotti tanácsi képviselőtől származik.

A következő lépésről

Hétfőn fórumot hirdettek a helyi színházpártolók számára - amelyre mindkét pályázót meghívták.

kisskoltay

Az Észak Hírnök egy idézetet publikált Koltay Gábor pályázatából:
Koltay pályázatának 49. oldalán azt írja, például az Aradi Vértanúk Emléknapján, Karácsonykor, Szilveszterkor, a Holokauszt Emléknapon, az 1956-os Forradalom és Szabadságharc ünnepén, Trianon évfordulóján és a Magyar Szabadság Napján szavalna, énekelne és táncolna titkárnőtől, színházi bútoroson át mindenki. „Elképzelésünk szerint ezen alkalmakkor egyedi szerkesztésű, a tematikát más-más oldalról feldolgozó műsor bemutatójára kerülne sor, amely a Színház színészeinek közreműködésével a teljes társulat (beleértve a műszakot, a kiszolgáló személyzetet és az adminisztratív apparátust is) előtt zajlik, azok családtagjainak, hozzátartozóinak, barátainak bevonásával. Ez ugyanis azt jelentené, hogy ezen fontos alkalomból az egész színházi közösség szeretne valami fontosat, ma is hasznosíthatót megfogalmazni, azaz igyekszik közösen gondolkodni a világról."

 

Forrás: Színház.hu, boon.hu , Észak Hírnök

süti beállítások módosítása