Jövő héten dönthetnek a Nemzet új Színészéről

Várhatóan a jövő héten ülnek össze a Nemzet Színészei, hogy új tagot válasszanak maguk közé. Garas Dezső utódjáról Avar István, Berek Kati, Bodrogi Gyula, Haumann Péter, Király Levente, Máthé Erzsi, Molnár Piroska, Psota Irén, Szabó Gyula, Tordy Géza és Törőcsik Mari zárt körben dönt a Nemzeti Színházban tartandó megbeszélés keretében.

Kik kaphatnak Nemzet Színésze címet?

A Nemzet Színésze címet azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A címet, amely halálig szól, legfeljebb tizenketten viselhetik, és életük végéig havonta 500 ezer forint juttatásban részesülnek.

Ha a cím egy viselője meghal, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással tehet javaslatot. A Nemzet Színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, betöltötte a 62. életévét, 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot - évadonként legalább egy szerepben - a Nemzeti Színház színpadán töltött. Az elismerést először, a korábbi Fidesz-kormány idején, Schwajda György kormánybiztos javaslatára adományozta 2000-ben a nemzeti kulturális örökség minisztere.

nemzetszineszei

Ki lehet most esélyes?

A szabályok szerint férfiszínészt kell választani, a találgatások már megindultak. Korábban már többször felmerült Sztankay Istvánés Bárdy György neve, de akad, aki szerint Bitskey Tibor, Hollósi Frigyes is esélyes. A Nemzet Színészei a hagyományoknak megfelelően nem nyilatkozhatnak arról, kit jelölnek .

A Nemzet Színészeiről

Törőcsik Mari

"Azt mondani, hogy volt öt-hat estém meg néhány pillanatom – és ez nem kevés. Az ritkán jön össze, hogy úgy játsszunk, mint a hároméves gyerek a sarokban. De ha összejön, azt rögzíteni kell".

torocsikpsota1983 A csütörtöki hölgyek, Nemzeti Színház, Törőcsik Mari és Psota Irén

Psota Irén

"Percre pontosan be volt táblázva minden napunk, de bírtuk, akartuk csinálni, szárnyakat adott egy-egy feladat. A mai fiataloknak azt üzenem, nem szabad feladni semmit az utolsó pillanatig, és még akkor se. Mindenért végig az életünkön meg kell dolgozni és meg kell küzdeni. És akkor biztos lesz örömünk is.

Berek Kati

"Nem bántottam meg másokat, és mások sem bántottak meg engem. Most, hogy nyolcvanéves lettem, csak ámulok és bámulok, hogy ennyi idős vagyok. Látja, ez a két szobám van. Soha nem akartam pénzt. Csak könyveket akartam, semmi mást. Tulajdonképpen boldog és elégedett ember vagyok".

Szabó Gyula

Egy régebbi nyilatkozata szerint egész életében az igazmondásra törekedett. Sikerült ezt betartani?

"Igen. Mindig."

tordy

Szentivánéji álom, Tordy Géza 1966-ban

Tordy Géza

"Világéletemben unatkoztam, ha nem volt munkám. Szerintem életünk utolsó percéig dolgozni kell, különösen, ha van még mondanivalónk. Ha megáll az ember, meghal!"

Avar István

"Nézd, én félig-meddig már bedobtam a törülközőt, hiszen évek óta kis nyúlfarknyi szerepeket játszom. De most levezetésről szó sincs. Inkább arról, hogy még egyszer belevágok. A fene egye meg, még egyszer kifenem a baltát és belevágom a fába. Kíváncsi vagyok, hogy bírom-e?" (2008)

Király Levente

"Egyszer megkérdezte Békés András, tudok-e táncolni. Nekünk a színművészetin azt tanították, hogy színész olyat nem mond, hogy valamit nem tud, csak azt kérdezi, hogyan csinálja. Attól kezdve majdnem az összes zenés darabban játszottam, de volt egy kikötésem: csak akkor vállalom, ha prózát is alakíthatok. Úgy játszottam Mercutiót, hogy közben táncos-komikus is voltam. Az első időkben nem is hívtak máshova Szegedről, aztán elterjedt, hogy használható vagyok, s akkor már hívtak, de akkor meg már én nem mentem volna semmi pénzért. Akkor már nagy, mély gyökereim lettek".

Máthé Erzsi

"Pedig szerettem volna olcsóbban megúszni! Figyeltem is a kollégáimat. Tudni akartam, ők hogyan próbálnak legbelül, gyötrődnek-e, félnek-e ők is, mi történhet bennünk, mi a titkuk. Igen, szerettem volna megtudni mások titkát. Senki sem egyszerű, s nem tudhatod, mi zajlik a másikban. Én meg mindig ezt szerettem volna kilesni. Hagytam magam a helyzetekbe kerülni. Mentem. Mentem? Kiborultam, sírtam, összeomlottam!"

molnarbodrogiMolnár Piroska és Bodrogi Gyula

Bodrogi Gyula

"Fodor Imre direktort, aki remegett a színházért, s azt mondta: "Siker kell, Gyuszikám, mert ha sikeresek vagyunk, semmit sem tehetnek." A színházat ugyanis már a régi világban is többször meg akarták szüntetni."

Molnár Piroska

"Az az igazság, hogy a felsorolt és még fel sem sorolt feladataimat nem én tervezem a magam számára. Mások tervezik a fejem fölött. Csak hát én magam, mint a cirkuszi ló, ha pattog az ostor, már rohanok, és csinálom, amit kell: táncolok, énekelek, emelem a lábamat vagy a bóbitás fejemet, vagy amit kérnek tőlem. Ha én irányítanám a saját életemet, most már, így hatvanon fölül valószínűleg nem terveznék semmit, csak itthon ülnék, és élvezném az édes semmittevést. Ezt egyébként nagyon jól tudom csinálni."

Haumann Péter

"Általában sok mindenben elmarasztalható vagyok. De nekem lelki kényszer ez az illékony művészi tevékenység, amely kockázatos is, mert nem tudom kijavítani, ha valamelyik este hibáztam. Egyszerűen odasodródtam hozzá gyerekkoromban, amikor a babrálás a művészettel számomra lelki megnyugvást hozott. Mindazt eljátszottam magamban, amitől féltem, amit nem tudtam megvalósítani, noha vágytam rá".

 

Kapcsolódó anyag:

Nemzet színésze kerestetik

Nemzet színésze kerestetik

Komlós Juci, a Nemzet Színésze halálával hatalmas űrt hagyott szerettei, barátai és rajongói körében. Helyébe olyan művész  kerülhet, aki betöltötte a 62. életévét, 40 évet a színészi pályán vagy ...»

süti beállítások módosítása