Bizonytalan a szabadkai Népszínház építési munkálatainak a folytatása

Szabadkán senki sem tudja megmondani, mikor folytatódik a Népszínház építése, az áttervezést végző szakemberek már dolgoznak ugyan, de a munkálatok befejezéséhez hétmillió euróra lenne szükség - mondta a vajdasági Magyar Szónak Sasa Vucinic, Szabadka polgármestere, akinek interjúja a lap pénteki internetes kiadásában olvasható.

"Nem tudom megmondani, mikor lesz kész a Népszínház, az építkezések áttervezését végző bizottság formálisan ugyan még nem alakult meg, de a tervezők, a szakemberek már dolgoznak a projektumon. Az épületegyüttesen belül 5000 négyzetméternyi terület vár piaci értékesítésre" - hangsúlyozta a szabadkai polgármester, aki azt is elmondta, hogy a Népszínház műemlékileg védett részével kapcsolatos munkálatok pénzügyi fedezetét kormányzati forrásokból szeretnék előteremteni.
Vucinic szerint a munkálatokat szakaszokban kellene végezni és az objektum elkészült részeinek piaci hasznosításával kellene előteremteni a pénzt a további építkezésekhez. "Reális számítások szerint hétmillió euró összeggel lehet számolni a beruházás befejezéséhez" - jelentette ki Vucinic. 

szabadka "Most az a legfontosabb, hogy a Tartományi Nagyberuházási Alap kifizesse a tartozásait a kivitelező felé. A munkálatok addig nem folytatódhatnak, amíg nem rajzolódik ki, hogy pontosan mit is szeretnénk, mi is a célunk az épülettel és amíg nem biztosítottak a feltételek a munkálatok folyamatos végzéséhez" - tette hozzá Szabadka polgármestere, aki annak lehetőségét sem zárta ki, hogy pereskedés lesz az ügy vége "azok ellen, akik annak idején aláírták a színházsorsát meghatározó dokumentumot". "Azt a pénzt kérjük számon, amely a szerződés szerint akkor állítólag a rendelkezésre állt" - mondta nyilatkozata végén Sasa Vucinic.
A szabadkai Népszínház átépítési munkálatai 2007-ben kezdődtek meg. A színház eredeti, oszlopos homlokzata mögötti részt lecsupaszították a téglákig és ezt a részt az építési munkálatok keretében felújítanák. A színház épületének egy részét lebontották, és helyére az eredeti tervek szerint három termet kellene építeni: egy kis kamaratermet, egy koncerttermet, valamint egy színháztervet. 
Az épületegyüttesben kapna helyet a Népszínház szerb és magyar társulata, és egy létrehozandó horvát társulat. Lényegében az új színház Szabadka város művelődési központjaként funkcionálna. 
Az építkezésben tulajdonképpen a szerkezeti elemek "felhúzásáig" jutottak el, mert a pénz eközben elfogyott. Az illetékesek szerint a monumentálisra tervezett új Népszínház az anyagi lehetőségekhez mérten túlméretezett.
Az építkezések megkezdése óta a szabadkai Népszínház magyar társulata másutt tartja előadásait.

süti beállítások módosítása