Lángoló kerékpár - Kamondi Zoltán a Bárkán rendezett

Lángoló kerékpár címmel Dorota Maslowska humoros nyelvi fordulatokkal teli abszurd drámáját mutatta be a budapesti Bárka Színház. A darab magyarországi premierjét szombaton tartották.

Mit jelent szembenézni történelmi örökségünkkel? Vagyis mit jelenthetne, ha megtennénk, ha mernénk szembesülni egykori tetteinkkel, döntéseinkkel, múltunkkal? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ a fiatal lengyel írónő Megvagyunk egymással című darabja, amelyet Kabai Lóránt átdolgozásában, Lángoló kerékpár címmel mutat be a Bárka Színház.
Az előadást rendezőként jegyző, elsősorban filmjeiről ismert Kamondi Zoltán kiemelte, hogy a darab kifejezetten a közép-kelet-európai régió közönségének szól. Magyarország és Lengyelország között ráadásul sok a rokon szituáció, hiszen a lengyelek és a magyarok történelme évszázadokon keresztül összefonódott. Mint a darab ajánlójából kiderül, ezekre az összefonódásokra és párhuzamosságokra épített Kabai Lóránt is, akinek átdolgozásában megjelenik a II. világháborús és a 2011-es Budapest is.

5 Seress Zoltán igazgató emlékeztetett arra, hogy a Bárka Színház az utóbbi három esztendőben a kortárs irodalom felé fordult. Mint rámutatott, a közép-európai múltat a drámairodalomban a legmarkánsabban most a lengyelek képviselik, olyan kérdéseket tesznek föl - így Maslowska is - amelyek közös múltunk okán megkerülhetetlenek. "Mindenekelőtt az identitásról van szó, arról, hogy miért vagyunk zavarodottak és mi a közelmúlt történelmének szerepe kétségbeesett identitáskeresésünkben" - fogalmazott Seress Zoltán.

1 A Lángoló kerékpár szereplői egy szelektív hulladékgyűjtővel felszerelt társasházban élő, háromgenerációs család tagjai: Fásult Nénike tolókocsiban, a nagymama, a mechanikus igavonóállat anya, Aranka és a Pici Jégkislány, aki mindent most tölt le a netről. Színre lép még többek között Edina, a szomszédasszony, aki egy dagadt disznó, egy Rendező, akinek A lovagló ló című filmje az összes díjat besöpörte, bár még el sem készült, egy show Programvezetőnője, aki reméli, hogy ki tud menteni valakit egy folyóból vagy egy égő házból, csak legyen ott a stáb.

3 A színdarab humoros formában szembesíti a nézőket a fogyasztói társadalom felületességével, a reklámok, a színes bulvár- és pletykalapok, valamint a médiasztárok világának hazugságaival és az önigazoló önáltató mítoszok csapdáival - emeli ki a darab ajánlója, amely szerint a Lángoló kerékpár a nemzeti identitás, a múlthoz való viszony, illetve az attól való elhatárolódás abszurd drámája.
A darab egyik érdekessége humoros fordulatokkal teli nyelvezete: az együtt élő generációk nyelvi különbségeinek jellegzetességeivel ügyesen játszó szerző mesteri módon ötvözi a popkultúra szlengjét a nemzeti szlogenekkel.

2 A huszonnyolc éves Dorota Maslowska népszerűségét mindössze tizenhét évesen írt, Lengyel-ruszki háború a fehér-piros lobogó alatt című kultregényének köszönheti. Két lengyelül beszélő szegény román című darabját láthatták már a magyar nézők 2006-ban a Katona József Színházban.
Megvagyunk egymással című drámáját a berlini Schaubühne megrendelésére írta. A darabot a lengyel Teatr folyóirat a 2009. év legérdekesebb kortárs lengyel drámájának választotta. Berlin mellett Varsóban és Stockholmban is színre vitték. 

4 A Pászt Patrícia fordítása alapján készült Lángoló kerékpárban Spolarics Andreát, Varjú Olgát, Szorcsik Krisztát, Ónodi Esztert, Ilyés Róbertet, Kardos Róbertet, Keskeny Anitát, Somogyi Annát és Tolnai Klárit láthatja a közönség. A látvány Árvai György, a jelmez Szűcs Edit munkája.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása