Megnyílt egy új befogadó kisszínház - A Sufniról

A belső-erzsébetvárosi Sufni G"ART"N romkocsmában Sötétkamra néven új kisszínház, műhely, befogadó tér jött létre Sediánszky Nóra dramaturg, Csikós Attila író és Mesterházy Fruzsina újságíró, rádiós ötletéből. 

Részlet a Magyar Nemzet cikkéből:

A Sufni - a hely tulajdonosainak tervei szerint - idővel többszintes befogadó kulturális térré alakulna: az emeleten még folynak a felújítási munkálatok, de ott a jövőben többek között fotóstúdió és galéria kapna helyet, a pincében pedig táncstúdiót is berendeznek majd. A színház hivatalos megnyitóját január 21-én, szombaton este tartották.

A tavaly ősz végén nyílt hely tulajdonosai keresték meg Csikós Attiláékat, hogy segítsenek a Sufni kulturális arculatának kialakításában. Rögtön elő is rukkoltak a kamaraszínház ötletével. Aztán pár hét alatt tető alá hozták a Sötétkamrát, ahol - ahogy credójukban megfogalmazták - műtermi érzékenységgel kívánják rögzíteni, kinagyítani, előhívni a világ megörökíthető pillanatait. Számukra a Sötétkamra misszió: a túlélésben segítik azokat a művészeket, akik alig találnak maguknak teret, színpadot. 
- Próbálunk struktúrán kívüli műhelyeknek, csoportoknak lehetőséget biztosítani, de a bajban lévő kőszínházaknak is szeretnénk teret engedni. Évről évre egyre kevesebb befogadóhely működik, főként a finanszírozási problémák miatt: a pályázati forrásokat folyamatosan csökkentik, az alapokat zárolják, vagy csak nagyon minimális részét szabadítják fel, de ma már a kőszínházak sincsenek biztonságban - mondja Sediánszky Nóra

sufni

forrás: Sufni

A hely adottsága persze meghatározza, hogy milyen előadásokat tudnak meghívni, de a vezetők mindenre nyitottak. Azt mondják, amiről első blikkre úgy ítélik meg, hogy művészileg megfelel az elvárásoknak, és illeszkedik a színház lehetőségeihez, azokat szívesen látják. Tervezik többek között a Hólyagcirkusz és a Lakmusz Csoport meghívását. Januárban látható lesz Benkő Géza a monodráma keretein belül mozgó stand-up comedyje Csak egy menet címen, egy József Attila-Petri György-est, egy kortárs felolvasószínház és egy rendhagyó kabaré. Februárban pedig Koltai Róbert és Darvas Ferenc lép náluk fel, látható lesz két Csehov-egyfelvonásos, valamint Schwajda György A csoda című, újra erősen aktuális darabja is. 
Csikós Attiláék több tematikus sorozat elindítását is tervezik. A kortárs magyar és külföldi drámairodalom egy-egy darabját állítják majd középpontba az Előhívás felolvasószínházi esteken: első körben Szőllősy Mátyás Lassan visszatartva című darabján a sor. - Úgy vélem, nagyon fontos, hogy a kortárs magyar drámaírók megmutathassák magukat, hiszen nagyon kevés teret kapnak - vélekedik Csikós, az író. A Nagyítás-esteken a magyar és a világirodalom klasszikusainak átirataival, újragondolásával foglalkoznának. (....)
- Talán maga a színház is újraértelmeződik, visszatér a Globe színházi gyökerekhez, hisz az is kocsmaként működött. Távlati célként összművészeti helyszínben gondolkodunk: a pincében színházi előadásra lehet beülni, a felső szinten fotókiállítás várja az érdeklődőket, miközben a kocsmatérben könnyűzenei koncertek váltják egymást - hangsúlyozza Csikós Attila. 
A Sötétkamra hivatalos megnyitóját szombaton este hétkor tartották. Ezen az estén látható volt Sediánszky Nóra Jászai Mari-monodrámája Menszátor Héresz Attilával a főszerepben, este kilenckor a Világdeszka színpadán pedig a Duende Akusztik zenélt.

Forrás: Magyar Nemzet

Kapcsolódó anyag:

Mi történik a Sötétkamrában? - új kisszínház mutatkozik be

Január végén nyílik az Akácfa utca 47. alatt található Sufni G'ART'N művész-kocsma kisszínpada, a Sötétkamra. A szervezők minden olyan előadást szívesen fogadnak, "amiket túl könnyűnek, komolynak, szürkének, ...»

süti beállítások módosítása