Nero premier Dunaújvárosban

A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház január 22-én, a Magyar Kultúra Napján tartja legújabb bemutatóját Nero címmel. Kosztolányi Dezső Nero, a véres költő című regényét Csadi Zoltán – aki egyben a darab rendezője is – alkalmazta színpadra.

Kosztolányi Nero, a véres költő című regényének színpadi adaptációja a színházi forma segítségével kívánja közelebb hozni a hatalom és a művészet örök kérdését. Nero önsorsrontó története klasszikus történelmi krimi is egyben, amely a lírai dalok, a különleges térhasználat, a képzőművészet és a tánc segítségével válik különleges színházi csemegévé.
Az erdélyi zeneszerző Cári Tibor zenéje kivételes lehetőséget nyújt a darab szereplőinek az éneklésre, valamint Szakály György Kossuth-díjas balettművésznek a koreográfiák elkészítésére.
Az előadás képi világában a metaforikus elemek, - a nap, a föld és a víz- megjelenítése sajátos atmoszférát teremtenek. Nero alakját kezdettől fogva kozmikus erők és természeti jelenségek veszik körül. A leendő császár hajnalban születik, és naplementekor hal meg. A játék a klasszikus görög színházat megidéző, korrodált fémlemezekkel és száraz homokkal borított félkör alakú színpadon zajlik, utalva ezzel a nap pusztító erejére és a hőségre, ami a darab állandó közege. Ebben a fojtogató világban a víznek hatalmas értéke van, ami egyre fogy.
„A színpadi tér egyrészt a klasszikus színházi hagyományokra épül. A tér egyik központi eleme a görög színházi atmoszférát „megidéző” félkör alakú emelvény, amire három forgó elemet helyezünk el. Az előadásban a ciklikusság érzékeltetését nagyon fontosnak érzem, a történet napfelkeltekor indul Nero születésével majd napnyugtakor, a halálával ér véget. Ezért is lett a műfaji megjelölése, a drámai kórusmű napkeltétől napnyugtáig. Célunk az, hogy az előadás egy összművészeti színház legyen, olyan eszközök segítségével, mint például az élő zene, az emberi hang, a kórus megjelenítése, ezzel is visszautalva a klasszikus színházi hagyományokra.” /Csadi Zoltán/

Nero_201

 Rubold Ödön és Kiss Attila (fotó: Ady Géza)

Szereplők:

NERO   Kiss Attila
SENECA   Rubold Ödön mv.
AGRIPPINA   Lapis Erika
BRITANNICUS   Farkas Erik
POPPAEA   Tőkés Nikoletta
OCTAVIA   Polgár Lilla
Díszlet- és jelmeztervező: Tihanyi Ildikó
Zene: Cári Tibor
Mozgás: Szakály György
Asszisztens, maszkok: Siegrist Cecília
Rendező: Csadi Zoltán

süti beállítások módosítása