Újra Korijolánusz - itthon és a Reflex Fesztiválon is!

Január 23.-án, február 4.-én itthon, március 21-én pedig Sepsiszentgyörgyön látható a HOPPart Társulat a Tamási Áron Színházban. A Korijolánusz című produkciót két alkalommal láthatják a 2. Reflex Nemzetközi Színházi Biennálén.

A Biennáléról

2012. március 17. és 29. között másodszor kerül megrendezésre a Reflex Nemzetközi Színházi Biennálésepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban. A programban az előadások mellett workshopok, szakmai beszélgetések, kiállítások, filmvetítések, koncertek is szerepelnek. 
A fesztivál Közép-Európa különböző színházi kultúráinak országos szakmai díjakkal kitüntetett előadásait kívánja egyetlen rendezvény műsorába gyűjteni, jelentős nyugati színházi kultúrák úttörő előadásával állítva őket párhuzamba.

A HOPPart Társulat Korijolánusza, amely elnyerte a legjobb független színházi előadás díját a színikritikusoktól, már több fesztivál meghívásának is eleget tett, 2011-ben nagy sikerrel vendégszerepelt Vilniusban, a Sirenos Nemzetközi Fesztiválon. A Polgár Csaba által rendezett előadást május 10-12. között, három alkalommal láthatja a Théâtre Nanterre-Amandiers (Párizs) közönsége.  Az előadás itthon január 23-án, ill. február 4-én látható a MU Színházban.

korijolanusz2

Az előadásról

"Coriolanus római nemes, konzul, politikai főmufti. De lehetne akár magyar is. A római nép és vezére közötti konfliktus létrejöhetne akár itt és most is. Shakespeare Coriolanusa lehetne akár Korijolánusz is. A HoppArt előadásának beszédes címe a rendezői koncepció lényegét sűríti magába: Polgár Csaba és színészei a ma nyelvén beszélnek a Shakespeare-darab ma is aktuális társadalmi problémáiról.

Az előadás ragaszkodik a Coriolanus történetéhez, de a darab szövege jelentős átalakuláson ment át. Gáspár Ildikó és Bánki Gergely vágott, átírt, beleírt, így könnyedebbé, maibbá tette a szöveget. Shakespeare figuráit alapvetően mai köznyelven beszéltetik, aminek köszönhetően a történet rögtön a közönség közelébe férkőzik. Sőt, be is vonja: a szereplők többször kiszólnak a nézők alkotta római polgárok tömegéhez. Felszólítják, hogy gondolkodjon! A néző pedig rögtön párhuzamot fedez fel az előadásban megjelenő és a maga körül tapasztalható társadalmi problémák között.

 A Korijolánusz alapkonfliktusa örök életű és jobbára feloldhatatlan: a hatalomtól megbódult vezér nemtörődömsége felbőszíti a nyomorgó népet, amely fellázad és mindenáron ki akarja harcolni, ami neki jár. Persze nézőként, hiszen mi is a „nép” vagyunk, gondolkodás nélkül a lázadozóknak adnánk igazat, Shakespeare esetében azonban nem ennyire egyszerű a képlet." (Szerző: Márton Imola)

Interjúrészlet Herczeg Tamással, a darab szereplőjével:

A Korijolánuszt nem csak budapesti és vidéki színházakban mutattátok be az elmúlt bő egy év során, hanem Vilniusban, a Sirenos Nemzetközi Színházfesztiválon is vendégszerepeltetek. Az ottani nézők hogyan fogadták a darabot?

 Herczeg Tamás: Rendkívüli módon élvezték. Mindössze egyszer játszottuk ott, idén októberben, egy nagyjából ötszáz férőhelyes színházban. Szerencsére olyan nagy volt az érdeklődés, hogy nem is nagyon vettünk észre üresen maradt székeket a nézőtéren. Úgy látszik, a Baltikumban is nehéz lehet az élet, mert azt tapasztaltuk, hogy a litván közönség is elképesztő módon érti a darabot. Az előadás után tartottunk egy beszélgetést az érdeklődőkkel. Jólesett, hogy elég szép számban maradtak, és kíváncsiak voltak arra, hogy egyáltalán miért hoztuk létre ezt az egészet, mit gondolunk alapvetően a világról, és hogy kik is vagyunk valójában.

Ilyen beszélgetéseket itthon is szoktatok tartani egy-egy előadás után?
Herczeg Tamás: Igen, főleg középiskolás diákok, osztályok számára. Sokszor meg tudnak lepni minket bizonyos kérdésekkel. Ha ők maguk találnak párhuzamokat a körülöttük lévő világ, a saját életük és a darabban szereplők élete között, az már jó.
A Korijolánuszban elhangzó „HOPPartos” dalbetétek elég széles skálán mozognak. Ezek egészen pontosan milyen funkciót töltenek be egy shakespeare-i műben?
Herczeg Tamás: Sokszor az egyes jelenetek lezárásához, megértéséhez vagy éppen megemésztéséhez szükségeltetik valami, ami egy pillanatra kizökkenti az embert, ami nem is biztos, hogy témájában vagy hangulatában kapcsolódik az előtte látottakhoz. De bizonyos esetekben egyszerűen csak az idő múlását vagy a helyszínváltást jelzik a dalok.
A jelmez, a díszlet sem éppen szokványos. A nézők izgalmas, meglepő elemeket fedezhetnek fel az előadás során. Mesélj nekünk ezekről egy kicsit!
(...) Az interjú folytatása a MU Színház honlapján olvasható

korijolanusz

Korijolánusz

Szereplők: 
Baksa Imre, Bánki Gergő, Barabás Richard, Drága Diána, Friedenthal Zoltán, Herczeg Tamás, Kiss Diána Magdolna, Máthé Zsolt, Szilágyi Katalin, Takács Nóra Diána, Terhes Sándor
Produkciós asszisztens:  Matók Szilvia
Grafika:  Borovi Dániel
Jelmez és díszlet:: Izsák Lili
Zenei munkatárs: Matkó Tamás
Dramaturg: Gáspár Ildikó
Rendező: Polgár Csaba

süti beállítások módosítása