Bán János: össze kellene fognunk

Hét végén mutatták be Gorkij Kispolgárok című darabját a budapesti Katona József Színházban. Percsihin, a madarász szerepét a társulat egyik alapító tagja, Bán János játssza, aki szerint színházat bezárni, miközben kulturális értékvédelemre hivatkoznak, tilos. Lapszemle.

A Népszava cikkéből:

"Közhelynek hathat, mégis igaz, hogy a történelem ismétli önmagát, erről nem mi tehetünk, és természetesen nem is Gorkij. A darab alaptémája, azt hiszem, mindig is aktuális marad, vagyis egy család, egy patriarcha által fenntartott rend széthullása. Ez minden társadalomban visszatérő probléma, teljesen mindegy, hogy milyen dátumot írunk" - fogalmazott Bán János a Népszavának. A színész szerint a mondat: a tehetség helyett gyakran a hajlékony gerinc és a gátlástalan hazudozás tör utat magának, és jut diadalra- önmagáért beszél. 

bajnaosArról, hogy most két hálás szerepet is kapott a Katona József Színházban elmondta, mindig is tisztában volt azzal, hogy ez a hivatás olyan, mint egy vetésforgó. "Bizonyos életkor, szakmai és művészi állapot kérdése, hogy ki mit játszik, illetve hogy a színház épp milyen feladatot kínál. Az jobban bosszantott, amikor személyi konfliktusok miatt nem adtak teret más felkérések teljesítéséhez, legyen az akár másik színház vagy film. Annak pedig örülök, hogy az idei évad így alakult" - mondta Bán János, aki szerint a Katona József Színház ma is egy olyan európai színvonalú szakmai műhely, amiből egyre kevesebb van és úgy érzi, semmiféle lényeges szakmai irányváltás nem történt a színház életében Zsámbéki Gábor távozása óta. "Törvényszerű, hogy eljön a pillanat, amikor egy színházteremtő igazgató úgy gondolja, háttérbe kell vonulnia; de ez nem jelenti azt, hogy a színház alapvető szellemisége megváltozott volna. Sokszor jót tesz a megújulás lehetősége" - vélte Bán János, aki úgy látja, színházat bezárni, miközben kulturális értékvédelemre hivatkozunk, tilos. 
"Sajnos nagyon jól működik az oszd meg és uralkodj elve, hiszen minden színházat érint a pénzügyi elvonás, ezért mindenki foggal és körömmel küzd a saját megmaradásáért; pedig valóban össze kellene fogni, mert csak így juthatunk valamire" - jelentette ki a színész. 
Bánt Dörner Györgyről is kérdezték, akivel ma is együtt játszik a Stílusgyakorlatokban. Arra, mit szól hozzá, hogy kollégájából színházigazgató lesz így felelt:  "Gratulálok! A Stílusgyakorlatok című előadást pályánk eleje óta játsszuk együtt. A harmincéves márciusi jubileumra valószínűleg már nem kerül sor, mert bizonytalanná vált a játszóhely, a Komédium Színház sorsa "is". A Dörner Györgyhöz fűződő több évtizedes barátság személyes érintettsége miatt nem nyilatkoztam ez idáig az Új Színház vezetőváltásáról. A felvázolt szakmai irányvonallal nem értek egyet, és félek, hogy ez a színház is a bezárás útján indul el" - mondta Bán János. 

A Népszava cikke itt olvasható.


KAPCSOLÓDÓ ANYAG:

... érzem magam a Katonában, vagy másutt. Mindig igazságkereső voltam, mindig a frankót mondtam, ebből származott sok konfliktusom az életben. Mit jelent az, hogy a frankót mondtad? Bán János: A valós, szakmai ...»


süti beállítások módosítása