Biblia: nagy volt az érdeklődés a Petőfi színházban

Zsúfolási megtelt vasárnap a veszprémi Petőfi színház, ahol százötven középiskolás diák adott elő részleteket a Bibliából.

biblia3

A nagy érdeklődés miatt a színház előterében kivetítőkön lehetett követni a színpadi eseményeket: a fogadóteret is megtöltötték a nézők. Az egybegyűlteket Pecsuk Ottó, a Magyar Bibliatársulat főtitkára köszöntötte, majd Oberfrank Pál színházigazgató jelentette be, hogy a Bibliatársulat jóvoltából minden, az Ádámok és Évák, A Biblia című előadásban részt vevő diák ajándékba kap egy Bibliát. A Petőfi színház nem először vállalkozik kísérletre, a szolnoki színház kezdeményezéséhez csatlakozva tavaly az Ember tragédiája részleteinek megjelenítését bízták középiskolásokra. A veszprémi színháznak fel kellett készülnie a diákok fogadására: a háromórás előadás során kerekesszékes szereplő színpadra lépését is meg kellett oldaniuk. A diákok a Bibliából szabadon választhattak témát és módszert.

Többek között Bábel, Jób, Jónás, az irgalmas szamaritánus történetét dolgozták fel a saját nézőpontjukból. A bábeli zűrzavart például egy mai magyar család hétköznapjaira adaptálták. Kreativitásra ítélt helyzet - mondta az MTI-nek Pataki András, az előadás rendezője, utalva arra, hogy a 12 iskola diákjai mind különböző felfogásban oldották meg a feladatot (a mozgásszínháztól a drámáig), s mivel a Bibliának nincs szövegkönyve, maguk gondoskodtak a párbeszédekről is. A rendező feladata volt kohéziót teremteni a részek között, de Pataki András szerint ezt a célt szolgáltatta a zene is.

biblia2

A zenét pedig a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola tanára, Vörös Boglárka, valamint kollégája, Horváth Zsolt szerezte, tanítványaikkal, Lukács Elekkel és Csóka Leventével. A zene, csakúgy, mint darab, különböző stílusokat vonultat fel a könnyed, filmzenéstől az egészen modernig. A szakközépiskola tizenöt tagú zenekarral és húsztagú kórussal vett részt a produkcióban. Hihetetlen munka, csupa jó kedvű, felpörgött diák, a Biblia tizenkét felfogásban, már emiatt megérte a vállalkozás - összegezte Pataki András.

süti beállítások módosítása