Erdélyi sorsdráma a marosvásárhelyi Stúdió színpadán

Új bemutató készült a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Stúdió Színházában.

Porogi Dorka, végzős magiszteris, rendező-szakos hallgató, az első és másodéves magiszteris színész-diákok előadásában állította színpadra Pintér Béla és Darvas Benedek Parasztopera című darabját. Az egyetem tanárával, Strausz Imre Istvánnal együttműködve - aki a produkció zenei vezetőjeként vett részt a rendezésben - olyan előadást hoztak létre, amely az eredeti szöveghez hasonlóan, szintén rendhagyónak tekinthető.

A balladai és hagyományos népi elemeket az opera műfajával ötvözve meglehetősen egyéni alkotás jött létre. Bár formailag betartja az opera műfaji követelményeit, azaz szereplői énekelve, recitálva beszélnek, az operákra hagyományosan jellemző grandiózusság ezúttal elmarad. Az előadás úgy teszi idézőjelbe az opera jelleget, hogy már-már az abszurd irányába mozdítja azt el. Műfaji házasság ez, a barokk opera és az erdélyi népzene egymásratalálása.
PARASZTOPERA

forrás: Stúdió Színház

Játsszák: Albert Orsolya, Badics Petra, Balogh Attila, Barabási Tivadar, Benedek Botond-Farkas, Czikó Julianna, Kovács Nikolett, Kinda Szilárd, Marosszéki Tamás, Puskás László
Zenélik: Hayashi Akio m.v., Simoncsics Zsófia, Strausz Imre István, Szakács Zoltán m.v.
A bemutatóra január 21-én kerül sor este 7 órától a marosvásárhelyi Stúdió Színházban. További előadások január 22-én és 31-én.

süti beállítások módosítása