Káel: nem a politika mindenhatóságában kell bízni

"Iszonyatos diplomáciai ereje van a kultúrának például most, amikor lövik az országot a külföldi sajtóban. Hiszen nyugodtan mondhatjuk, hogy jöjjenek ide, és nézzék meg, mi igaz mindebből" - mondja Káel Csaba a Heti Válasznak. A Művészetek Palotája igazgatója szerint a kulturális intézmények boldogulásakor nem a politika mindenhatóságában kell bízni. 

Káel Csaba arról számolt be a lapnak, még nem tudja, mennyi lesz a Müpa idei költségvetési támogatása. +Ígérvényünk van a tavalyi 1,59 milliárd forintra, jóllehet jeleztük a minisztériumnak, hogy a tavalyelőtti 1,8 milliárdra lenne szükségünk. Remélem, olyan döntés születik, amely nem fenyegeti a Müpa színvonalát és nemzetközi pozícióját" - mondta az intézményvezető.
"Ön nem tud olyan jól lobbizni, mint L. Simon László, aki büszkén jelentette, hogy a Nemzeti Kulturális Alap több pénzből fog gazdálkodni, mint tavaly, vagy mint Ókovács Szilveszter, aki "szerzett" 1,8 milliárdot az Erkel Színház felújítására" - kérdezték Káeltől, aki úgy felelt: "Az egyéni lobbiérdekeken mindig sok múlott, de nem ezt látom a megoldásnak. Az lenne jó, ha a kiemelt nemzeti alapintézmények három évre előre tudnák például, hogy mennyiből gazdálkodhatnak. Iszonyatos diplomáciai ereje van a kultúrának. Most, amikor lövik az országot a külföldi sajtóban, nyugodtan mondhatjuk, hogy tessenek idejönni, és megnézni, mi igaz mindebből. Voltunk az izlandi "Müpa", a Harpha megnyitóján, amikor Izland államcsődben volt, és megkérdeztük: hogyhogy folytatták ezt a drága beruházást? Az izlandi államelnök ezt válaszolta: Ez a kultúránk záloga. Mindent feladhatunk, de ezt nem." 
Káel arról is beszélt, jó lenne már felnőttként kezelni a politikát. "Van egy kádári-aczéli örökségünk a politika mindenhatóságáról, a lobbizás fontosságáról, de oda még nem jutottunk el, hogy a különböző szakmák kialakítsanak egy olyan érdekérvényesítő rendszert, amelyen keresztül a politikával tárgyalni tudnak. Mi elkészítettük a stratégiánkat, melynek megvalósítása közös érdek. Ha nem fogadják el, akkor tárgyalhatunk arról is, de legyen folyamatos kommunikáció" - fogalmazott a MŰPA igazgatója.

kaelcsaba

Káel Csaba  | Fotó: Hirling Bálint

Arról is beszámolt, hogy nemrég érkezett meg Amerikából az ISPA, vagyis a világ előadó-művészeti szövetségének kongresszusáról. A "valóban tájékozott emberek" nem kérdezgették a hazai helyzetről, de "miután vannak, akiket egy-egy jó nevű művészünk félreérthető nyilatkozata megtévesztett, ők azért megkérdezték, hogy tényleg úgy mennek-e a dolgok". "Nekik is csak azt tudtam mondani, hogy jöjjenek el, nézzenek meg egy opera-előadást vagy egy kiállítást, győződjenek meg a saját szemükkel arról, hogy mi van itt" - árulta el Káel Csaba.
"Az állami részvétel mindenhol visszaszorult. Hollandiában például, ami gazdag ország, harmadával csökkent az állami támogatás. A velük való beszélgetésekben felvetettem: próbáljuk elérni azt, hogy az Európai Unió országaiban a közszolgálati televízióknak kötelező legyen valamennyi százalékban minőségi és lehetőleg európai kultúrát közvetíteni" - közölte Káel Csaba, aki szerint a Müpának lassan a küldetésévé válik, hogy "power stationként" működik, energiát sugároz, ami a tematizáláson keresztül jobban működhetne. "Ilyen téma lehet a horizont kérdésköre. Az ember természetes igénye, hogy ne csak lehajtott fejjel toporogjon, hanem legyenek irányok, amelyek felé tarthat. Ezeket a horizontokat az egészséges társadalmak meg tudják fogalmazni, és programokkal segítik is efelé az embereket. Ma egész Európában hiányzik az európai horizont, amelyen belül meg tudnánk fogalmazni a nemzeti sajátosságainkat. A 2012/13-as évadban kísérletet teszünk, hogy megmutassuk: van olyan kulturális örökségünk, amelyre alapozva el lehet kezdeni építkezni egy új kulturális horizont irányába" - jelentette ki a Müpa igazgatója.

A teljes interjút a Heti Válaszban olvashatják.

süti beállítások módosítása