Kezdődik a kamarajátékok fesztiválja

Hamarosan Thália uralkodik három napig Balassagyarmaton. Január utolsó hétvégéjén rendezik meg 33. alkalommal a Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napokat (ISZN), a kamarajátékok országos fesztiválját. Ez a határon inneni és túli magyar, amatőr színházi mozgalom legpatinásabb, csaknem félévszázados múlttal rendelkező fesztiválja.

Színház lesz az egész város január utolsó hétvégéjén a Nógrád megyei Balassagyarmaton. A 33. ISZN-re több mint húsz társulat nevezett. Az előzsűri végül 17 produkciót hívott meg a kamarajátékok fesztiváljára a Mikszáth Kálmán Művelődési Központba. Az előadások egymást követik három helyszínen, az egészen bensőséges hangulatot teremtő szobaszínházban, az épület játszóhellyé átalakuló aulájában és a csaknem kétszáz ember befogadására alkalmas színházteremben. A hazai társulatokon kívül az idén a felvidéki Losoncról és az erdélyi Sepsiszentgyörgyről is versenybe száll egy-egy előadás.
Az ISZN szakmai nívóját jól jellemzi, hogy számos ma már országosan és nemzetközileg is elismert színházi társulat, rendező, színész bontogatta szárnyait, például Éless Béla, Alföldi Róbert, Szabó Győző, Bucz Hunor, a Térszínház és a Szárnyak Színháza.

iszn_2012A Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napokat 1964-ben rendezték meg először, akkor még az igen népszerű pódiumműsorok helyi seregszemléjének számított. A máig is ható nagy változás a nyolcvanas évek elején következett be. Azóta ez a háromnapos fesztivál a Kamarajátékok versenye, a Kárpát-medencei magyar nyelvű amatőr színjátszás meghatározó eseménye. Az itt fellépő társulatok munkáját az elhivatottság, a folyamatos műhelymunka és a klasszikus színházi formanyelvvel való állandó, frissülő kísérletezés jellemzi. 
Az anyagi nehézségek egyre mélyebben érintik az amatőr színjátszást, és a bemutatkozásnak lehetőséget adó fesztiválokat is. Éppen ezért napjainkban rendkívüli jelentősége van annak a tudatosan vállalt törekvésnek, hogy a balassagyarmati fesztivál a színjátszó csoportok alkotókedvének erősítését, az alternatív, az öntevékeny színjátszás fejlődését akarja szolgálni.
Balassagyarmat kulturális életének csúcspontja az ISZN. Több száz színjátszót és szakmabelit vonz a városba. Az előadásokat követő nap délelőttjén a zsűri szakmai értékelése hasznos instrukciókat nyújt a játszók, rendezők szakmai munkájának fejlesztéséhez. 
Az ISZN-en neves színház szakemberek értékelik a versenyprodukciókat. A legjobb előadásokat, rendezői és színészi teljesítményeket a zárónapon a hagyományok szerint, oklevelekkel, pénzdíjakkal ismeri el a zsűri, amelynek tagjai: Regős János rendező, Solténszky Tibor dramaturg, rendező, Tóth Zsuzsanna színházpedagógus.

Forrás: orientpress.hu

süti beállítások módosítása